Last update: Pokorná Markéta Mgr. Ing. (12.02.2020)
The aim of the course is to develop communication skills with a special focus on the specific features of professional language, to enhance the acquired knowledge of grammar and vocabulary. The covered topics include food processing, drug production and administration, and materials and their properties.
Last update: Pokorná Markéta Mgr. Ing. (12.02.2020)
Cílem předmětu je rozvíjet komunikační dovednosti se zvláštním důrazem na specifika odborného jazyka, zdokonalit již osvojené gramatické a lexikální jazykové prostředky. Tematické okruhy zahrnují potraviny a jejich zpracování, výrobu a použití léčiv, materiály a jejich vlastnosti.
Aim of the course -
Last update: Pokorná Markéta Mgr. Ing. (12.02.2020)
Students will be able to:
Process information provided both in written and spoken forms and respond adequately
Describe a process, work with data using graphs and diagrams
Give a presentation on a topic related to their field of study
Last update: Pokorná Markéta Mgr. Ing. (12.02.2020)
Studenti budou umět :
vyhodnotit informace získané písemnou a ústní formou a reagovat na ně jak ústně, tak písemně
popsat proces, pracovat s grafickým znázorněním dat
prezentovat odborné téma, jež se vztahuje ke studovanému oboru
Literature -
Last update: Pokorná Markéta Mgr. Ing. (12.02.2020)
R: Materials prepared by the Department of Languages (see the deparment´s web site)
A: Sowton C., Hewings M., Cambridge Academic English, Student´s Book, Cambridge University Press, 2012, 9780521165204
A: Jacques C., Technical English 4, Course Book, Pearson Education Limited, 2011, 9781408229552
Last update: Pokorná Markéta Mgr. Ing. (12.02.2020)
R: materiály připravené Katedrou jazyků (webová stránka katedry)
D: Sowton C., Hewings M., Cambridge Academic English,Student´s Book, Cambridge University Press, 2012, 9780521165204
D: Jacques C., Technical English 4, Course Book, Pearson Education Limited, 2011, 9781408229552
Learning resources -
Last update: Pokorná Markéta Mgr. Ing. (12.02.2020)
www.vscht.cz/kj/page/odkazy.html
Last update: Pokorná Markéta Mgr. Ing. (12.02.2020)
www.vscht.cz/kj/page/odkazy.html
Syllabus -
Last update: Pokorná Markéta Mgr. Ing. (12.02.2020)
1. Introdution. Guide to presentations.
2. Food: Food preservation methods.
3. Food: Additives. Expressing different degrees of agreement/disagreement.
4. Food: Genetically modified food.
5. Food: Nanotechnology in food production and processing. Countable and uncountable nouns, quantifiers.
6. Drugs: Pharmacology - pharmacokinetics and pharmacodynamics. If clauses.
7. Drugs: Administration of drugs.
8. Drugs: Pharmaceutical industry, drugs and their development. Irregular plurals of nouns of Greek and Latin origin.
9. Drugs: Drug addiction, the effect of drugs on human body. Description of drugs.
10. Materials: Polymers and smart materials - definition, description.
11. Materials: Aerogels. Instructions on how to make a material.
12. Materials: Graphene. Comparison of different materials in terms of their properties.
13. Materials: Restoration. Shapes and description of two-dimensional and three-dimensional objects. Interpretation of graphs.
14. General revision.
Last update: Pokorná Markéta Mgr. Ing. (12.02.2020)
1. Úvod do studia předmětu. Struktura a příprava prezentace.