The subject includes the complex perception of traditional microbial biotechnologies such as ethanol production, bakery yeast and microbial biomass cultivation, microbial production of organic acids and others. Each technology comprises feedstock processing, microorganism and its requirements on growth and production of metabolites, process design (unit operations), separation plus purification techniques and waste processing. Legislation of individual processes is also covered.
Last update: Patáková Petra (17.09.2023)
Předmět zahrnuje komplexní pohled na tradiční mikrobiální biotechnologie jako jsou lihovarství, výroba droždí a mikrobiální biomasy, produkce organických kyselin pomocí mikroorganismů a další. Jednotlivé technologie jsou představeny od surovin a jejich zpracování, přes mikroorganismus a jeho požadavky na růst a produkci daného metabolitu, dále bioinženýrské uspořádání procesu (jednotlivé jednotkové operace) až po separační a purifikační procesy a likvidací/využití odpadů. Zdůrazněny jsou i legislativní požadavky na jednotlivé výroby.
Last update: Patáková Petra (17.09.2023)
Aim of the course -
Students will orientate in problematics of traditional microbial technologies, will understand basic common structure of all these technologies and could design general bioprocess. They will obtain rather complex insight into given topic than knowing details of individual technologies.
Last update: Patáková Petra (17.09.2023)
Studenti se budou umět orientovat v problematice tradičních mikrobních technologií, pochopí základní společnou strukturu všech těchto technologií a dokážou navrhnout obecný biproces. Z jednotlivých technologií si odnesou komplexní pohled na danou problematiku, spíše než detaily jednotlivých technologií.
Last update: Patáková Petra (17.09.2023)
Course completion requirements -
oral exam
Last update: Patáková Petra (17.09.2023)
ústní zkouška
Last update: Patáková Petra (17.09.2023)
Literature -
Obligatory:
Biotechnology applications in beverage production, Cantarelli, C., Lanzarini, G., 1989
Modern industrial microbiology and biotechnology, Okafor, Nduka, Okeke, Benedict C.
Microbial biotechnology, Yeoman, Kay, Fahnert, Beatrix, Lea-Smith, David, Clarke, Tom
Biotechnology and food industry, Holló, J., Törley, D., 1988
Biofuels, biotechnology, chemistry, and sustainable development, Mousdale, David M., 2008
Last update: Patáková Petra (21.08.2024)
Povinná:
Biotechnology applications in beverage production, Cantarelli, C., Lanzarini, G., 1989
Microbial biotechnology, Yeoman, Kay, Fahnert, Beatrix, Lea-Smith, David, Clarke, Tom
Modern industrial microbiology and biotechnology, Okafor, Nduka, 2007
Good microbes in medicine, food production, biotechnology, bioremediation and agriculture, Bruijn, F. J. de, Smidt, Hauke, Cocolin, Luca, Sauer, Michael, Dowling, David, Thomashow, Linda
Last update: Patáková Petra (21.08.2024)
Syllabus -
Feedstock for microbial technologies, agricultural crops and their processing, use of lignocellulosic materials and different types of waste
Bioengineering aspects of technologies – sterilization, various cultivations, biomass separation, separation and purification of products
Legislation of microbial technologies – HACCP, GMP, GMO
Bioethanol production, production of spirits, distillates
Bakery yeast production, production of microbial biomass for human consumption, feeding animals and other purposes, algae cultivation, mushroom production
Production of acetic, lactic, citric, succinic and other acids by microorganisms
Amino acids production by wild, mutant and modified bacteria
Production of traditional Asian fermented foods – soya sauce, miso, sufu and others
Aerobic and anaerobic treating of waste water, biogas production, purification of waste gas
Last update: Patáková Petra (17.09.2023)
Suroviny pro mikrobiální technologie, zemědělské plodiny a jejich zpracování, využití lignocelulosových materiálů a odpadů různého typu pro mikrobiální technologie
Bioinženýrské aspekty technologií - sterilizace, kultivace různých typů, separace biomasy, separace a purifikace produktů
Průmyslové mikroorganismy - uchovávání, izolace, šlechtění, cílené modifikace
Legislativa mikrobiálních technologií - HACCP, správná výrobní praxe, práce s GMO
Lihovarství - produkce bioetanolu, výroba destilátů a lihovin, lihoviny vyráběné studenou cestou
Výroba pekařského droždí a mikrobiální biomasy pro krmné účely, lidskou výživu, kosmetiku a farmacii, pěstování jednobuněčných řas a jedlých hub
Produkce kyseliny octové, mléčné, citronové, jantarové a dalších pomocí mikroorganismů
Výroba aminokyselin - produkce pomocí divokých, mutantních a geneticky modifikovaných mikroorganismů
Výroba tradičních asijských fermentovaných potravin - sojová omáčka, miso, sufu a další
Aerobní a anaerobní čištění odadních vod, produkce bioplynu, čištění odpadních plynů