The aim of this subject is to introduced students to the basic principles of microbiology. Further the subject content reacts to the actual problems solved in the field of microbiology. The subject requires the ability to apply the basic characteristics of microorganisms (based on their cytology, morphology, taxonomy, genetics, the growth conditions, reproduction and metabolism) for solving the concrete thematic areas dealing with microorganisms. Simultaneously students will be introduced to the fundamentals of wide spectrum of technique applied in the microbiology research.
Last update: Demnerová Kateřina (13.07.2018)
Cílem předmětu je seznámit studenty s základními principy mikrobiologie. Dále předmět svou náplní reaguje na současné problémy řešené v oblasti mikrobiologie. Předmět vyžaduje schopnosti aplikace základních charakteristik mikroorganismů vyplývajících z cytologie, morfologie, taxonomie, genetiky, podmínek růstu, rozmnožování a metabolismu na řešení konkrétních tematických oblastí zahrnujících mikroorganismy. Současně budou studenti seznámeni s základy širokého spektra metodik používaných při mikrobiologickém výzkumu.
Last update: Demnerová Kateřina (13.07.2018)
Aim of the course -
Students will understand the basics of microbial processes and will acquire theoretical knowledge in the field of microbial metabolic diversity.
Last update: Demnerová Kateřina (22.06.2018)
Absolventi si osvojí základní metabolické procesy probíhající v mikrobiálních buňkách s ohledem na vliv růstových podmínek prostředí,ve kterém jsou kultivovány. Na základě těchto znalostí metabolismu mikrobiálních buněk budou schopni využívat teoretické i prakticky aplikovatelné znalosti v oblasti diversity metabolismu mikroorganismů. V průběhu studia pak bude posílena i jejich schopnost presentace výsledků formou krátkého sdělení, nejlépe souvisejících s tématem jejich doktorandských prací, na seminářích odborné skupiny a ostatních studentů.
Last update: Demnerová Kateřina (11.07.2018)
Course completion requirements -
Oral exam.
Last update: Demnerová Kateřina (22.06.2018)
Ústní zkouška
Last update: Demnerová Kateřina (13.07.2018)
Literature -
Z: Michael T. Madigan, Kelly S. Bender, Daniel H. Buckley, W. Matthew Sattley, David A. Stahl: Brock Biology of Microorganisms, 15 ed.,Pearson, Prentice Hall 2017 ISBN-13:978-0134261928
Last update: Demnerová Kateřina (17.10.2018)
Z: Michael T. Madigan, Kelly S. Bender, Daniel H. Buckley, W. Matthew Sattley, David A. Stahl: Brock Biology of Microorganisms, 15 ed.,Pearson, Prentice Hall 2017 ISBN-13:978-0134261928
Last update: Demnerová Kateřina (17.10.2018)
Syllabus -
The first part of General microbiology subject is aimed to the fundamental microbiological principles and terms. Contemporaneously it will be mentioned the general importance of microorganisms with regard to their positive and negative effects on the environments and human population. Subsequently they will be discussed a) the function and structure of prokaryotic cells (bacteria and archaebacteria), b) the function and structure of eukaryotic cells (yeasts, filamentous micromycetes), c) the function and structure of viruses. In the scope of the second part students will be introduced to a) the growth conditions of microorganisms (nutrition source, matter transport into a cell, intrinsic and extrinsic factors influencing their growth), b) the application of cultivation methods in microbiology, c) reproduction of microorganisms. The third part involves a) principles of microorganisms examination (classical and modern methods), b) the metabolic diversity of microorganisms and its technological importance.The fourth part is focused on a) the basic principles of microbial genetics and on b) the actual principles of microbial taxonomy.
Last update: Demnerová Kateřina (13.07.2018)
První část předmětu Obecná mikrobiologie je zaměřena na základní mikrobiální principy a pojmy. Současně bude zmíněn všeobecný význam mikroorganismů s ohledem na jejich pozitivní a negativní účinky na životní prostředí a lidskou populaci. Postupně budou probrány (a) funkce a struktura prokaryotních buněk (bakterie a archaebakterie), (b) funkce a struktura eukaryotních buněk (kvasinky, vláknité mikromycety), (c) funkce a struktura virů. V rámci druhé části předmětu se studenti seznámí s a)podmínkami růstu mikroorganismů (zdroje živin, transport látek do buněk, vnitřní a vnější faktory ovlivňujícími jejich růst), (b) s aplikací kultivačních metod v mikrobiologii,(c) rozmnožováním mikroorganismů. Třetí část zahrnuje (a)principy metod stanovení mikroorganismů (klasické a moderní metody) (b) metabolickou diversitu mikroorganismů a její technologický význam. Čtvrtá část je zaměřena na (a)základní molekulární principy genetiky mikroorganismů a na (b)současné principy taxonomie mikroorganismů.