The first part of General microbiology subject is aimed to the fundamental microbiological principles and terms. Contemporaneously it will be mentioned the general importance of microorganisms with regard to their positive and negative effects on the environments and human population. Subsequently they will be discussed a) the function and structure of prokaryotic cells (bacteria and archaebacteria), b) the function and structure of eukaryotic cells (yeasts, filamentous micromycetes), c) the function and structure of viruses. In the scope of the second part students will be introduced to a) the growth conditions of microorganisms (nutrition source, matter transport into a cell, intrinsic and extrinsic factors influencing their growth), b) the application of cultivation methods in microbiology, c) reproduction of microorganisms. The third part involves a) principles of microorganisms examination (classical and modern methods), b) the metabolic diversity of microorganisms and its technological importance.The fourth part is focused on a) the basic principles of microbial genetics and on b) the actual principles of microbial taxonomy.
Last update: Demnerová Kateřina (13.07.2018)
První část předmětu Obecná mikrobiologie je zaměřena na základní mikrobiální principy a pojmy. Současně bude zmíněn všeobecný význam mikroorganismů s ohledem na jejich pozitivní a negativní účinky na životní prostředí a lidskou populaci. Postupně budou probrány (a) funkce a struktura prokaryotních buněk (bakterie a archaebakterie), (b) funkce a struktura eukaryotních buněk (kvasinky, vláknité mikromycety), (c) funkce a struktura virů. V rámci druhé části předmětu se studenti seznámí s a)podmínkami růstu mikroorganismů (zdroje živin, transport látek do buněk, vnitřní a vnější faktory ovlivňujícími jejich růst), (b) s aplikací kultivačních metod v mikrobiologii,(c) rozmnožováním mikroorganismů. Třetí část zahrnuje (a)principy metod stanovení mikroorganismů (klasické a moderní metody) (b) metabolickou diversitu mikroorganismů a její technologický význam. Čtvrtá část je zaměřena na (a)základní molekulární principy genetiky mikroorganismů a na (b)současné principy taxonomie mikroorganismů.
Last update: Demnerová Kateřina (13.07.2018)
|