The subject is composed of lectures focused on the deepening of the theoretical knowledge in the field of chemistry of natural and modified polysaccharides and their practical application in various branches of industry. Individual lectures are dedicated to isolation, purification, physical properties, chemical modification and structural analysis of polysaccharides.
Last update: Pátková Vlasta (12.10.2018)
Předmět je sestaven z přednášek zaměřených na prohloubení teoretických znalostí v oblasti chemie přírodních a modifikovaných polysacharidů a jejich praktického využití v různých oborech průmyslu. Jednotlivé přednášky jsou věnovány postupům isolace, přečištění, fyzikálním vlastnostem, chemické modifikace a strukturní analýze polysacharidů.
Last update: Pátková Vlasta (15.10.2018)
Aim of the course -
Wide knowledge of polysaccharides, especially in the area of doctoral thesis
Last update: Pátková Vlasta (18.05.2018)
Rozšířené znalosti o polysacharidech s cílem na doktorskou práci.
Last update: Pátková Vlasta (18.05.2018)
Course completion requirements -
Assessment of the presentation devoted to the current topic in polysaccharide research. Final oral exam.
Last update: Pátková Vlasta (12.10.2018)
Hodnocená prezentace věnovaná aktuálnímu tématu v oblasti výzkumu polysacharidů. Závěrečná ústní zkouška.
Last update: Pátková Vlasta (15.10.2018)
Literature -
R:Food Polysaccharides and Their Applications, ed. by Alistair M. Stephen, Glyn O. Phillips, Peter A. Williams, Taylor and Francis Group, ISBN 10:0-8247-5922-2
Last update: Kubová Petra (18.12.2018)
Z: Food Polysaccharides and Their Applications, ed. by Alistair M. Stephen, Glyn O. Phillips, Peter A. Williams, Taylor and Francis Group, ISBN 10:0-8247-
5922-2
Last update: Kubová Petra (17.12.2018)
Syllabus -
The subject contains several blocks: (a) occurrence and importance of polysaccharides in Nature, (b) preparative and analytical aspects, (c) modification of polysaccharides, (d) physical properties and biological activities of polysaccharides, and (e) use of polysaccharides in food structure formation and in pharmacy.
Most of the lectures are devoted to the overview of industrially and medically important polysaccharides from plant, animal, fungal and microbial sources.
Questions related to isolation, purification and analysis of composition, structure and molecular weight of polysaccharides will be discussed. Polysaccharides will be described as hydrocolloids, i.e. their behaviour in an aqueous environment. Extensions to the use of polysaccharides through chemical or other modifications will be discussed. The active participation of PhD students will be focused on the research of polysaccharides relevant to their doctoral works.
Last update: Pátková Vlasta (12.10.2018)
Předmět obsahuje několik bloků: (a) výskyt a význam polysacharidů v přírodě, (b) preparativní a analytické aspekty, (c) modifikace polysacharidů, (d) fyzikální vlastností a biologické aktivity polysacharidů, (e) využití polysacharidů při tvorbě struktury potravin a ve farmacii.
Velká část přednášek je věnovaná přehledu průmyslově a medicinálně významných polysacharidů z rostlinných, živočišných, fungálních a mikrobiálních zdrojů.
Dále budou probírány otázky vázáné s isolací, čištěním a analýzou složení, struktury a molekulové hmotností polysacharidů. Polysacharidy budou popsány jako hydrokoloidy, tj. jejich chovaní ve vodném prostředí. Budou probrány možnosti rozšíření využití polysacharidů cestou chemické nebo jiné modifikace. Aktivní účast studentů doktorského studia bude zaměřena na výzkum polysacharidů majících význam pro jejich doktorské práce.
Last update: Pátková Vlasta (15.10.2018)
Learning resources -
Scientific databases, for example: SciFinder, journal, for example: : Carbohydrate Polymers, Carbohydrate Research, Cellulose.
Last update: Pátková Vlasta (18.05.2018)
Vědecké databáze, např. SciFinder, časopisy např.: : Carbohydrate Polymers, Carbohydrate Research, Cellulose.