An interactive course focused on development and implementation of food analysis methods in crisis situations with emphasis on rapid, fit-for-purpose method development and validation, implementation into routine testing, and also effective communication to various stakeholders. The course consists of lectures, interactive case-studies, and problem-solving exercises. The lectures review types of relevant crisis situations, which require rapid analytical solutions, and provide demonstration using recent real-world examples. They also give an overview of method development strategies and requirements for method validations, including multi-laboratory validation studies. Interactive case-studies focus on problem-solving exercises, in which the students learn to solve various analytical problems (individually and in teams) and employ role-playing to understand view-points of different stakeholders (representing laboratories, food industry, government agencies, media etc.) involved in the crisis situation. The sessions can be organized in semester weeks or as a "miniconference" block.
Last update: Vlčková Martina (17.09.2018)
Interaktivní kurz zaměřený na vývoj a implementaci metod v analýze potravin v krizových situacích s důrazem na rychlý a účelový vývoj metody, její validaci a implementaci v rutinní analýze, a také na efektivní komunikaci s různými účastníky dané situace. Kurz se skládá z přednášek, interaktivních případových studií a cvičení zaměřených na řešení problému. Přednášky podávají přehled o relevantních krizových situacích, které vyžadují rychlé analytické řešení, a k demonstraci používají nedávné reálné příklady. Také shrnují strategie pro vývoj metod a požadavky na validace, včetně mezilaboratorních validačních studií. Interaktivní případové studie jsou zaměřené na řešení problémů. Během nich se studenti učí řešit různé analytické problémy (samostatně a v týmech) a mají možnost se vžít do různých rolí a pochopit mnohdy velmi rozdílné pohledy různých účastníků dané krizové situace, kteří jsou zástupci laboratoří, potravinářského průmyslu, vládních institucí, tisku atd. Kurz může být organizován v semestrálních týdnech či jako minikonferenční blok.
Last update: Vlčková Martina (17.09.2018)
|