Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (05.11.2012)
The main objective of these lectures (and discussions) is to elucidate European food law principles and objectives relevant to food and feed production and distribution. Basic requirements on the manufacturing, labelling, marketing and control of food quality and safety are explained with respect to both unified european market and specific national rules. Attention is paid to the protection of consumers against fraud and misleading information as well as to the assessment of nutrition and health claims. Scientifically based health risk management, “from farm to fork” approach to traceability of raw materials (including feed), and principles of “Good Hygienic/Manufacturing Practice” are presented to understand the most important european regulations and technical standards.
Due to the rapid development of EU Food law, only the most important principles, definitions and requirements on food business operators, testing laboratories and food control bodies are explained in detail. The emphasis is put on practical examples, recent incidents and discussion illuminating subject in question.
Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (27.06.2013)
Cílem přednášek předmětu EU Food legislationje seznámit studenty s Evropským i národním právním systémem ve vztahu k potravinám. Jsou vysvětleny hlavní požadavky právních předpisů na výrobu, označování a distribuci potravin, na veřejné stravování a obchodování s potravinami. Pozornost je věnována posuzování kvality, bezpečnosti a výživové hodnoty potravin a mechanismům používaným pro ochranu spotřebitele a tržního prostředí. Je popsána úloha technické standardizace (technických norem) a systémů managementu kvality a bezpečnosti.
Studenti by po absolvování přednášek měli mít přiměřené znalosti legálních podmínek pro zpracování a distribuci potravin, orientovat se v nejdůležitějších právních a technických dokumentech a v používané terminologii. Měli by se dokázat orientovat v hierarchii právních a technických norem a být schopni si sami vyhledat aktuálně platné dokumenty specifikující požadavky na konkrétní výrobek či proces.
Aim of the course -
Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (27.06.2013)
Students shall understand basic principles of european food legislation and to learn essential requirements on the food/feed production and distribution practices with respect to the food quality and safety. At the end of this course, students shall be able to search all relevant information in EU legislation documents, technical standards, Codex Alimentarius documents and also to find specific requirements on given food product or testing laboratories and methods necessary for the assessment of conformity with regulations. Knowledge of the structure, legal status (force) and "up-to-dateness" of regulatory documents and various standards will be important in practice.
Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (27.06.2013)
Studenti by měli pochopit základní principy evropského potravinového práva a naučit se nejdůležitějším požadavkům na správnou praxi ve výrobě a distribuci potravin a krmiv s ohledem na kvalitu a bezpečnost produktů. Na konci lekcí by studenti měli být schopni samostatně vyhledat relevantní informace v evropských právních dokumentech, technických normách, dokumentech Kodexu alimentarius a nalézt požadavky týkající se konkrétních výrobků nebo zkušebních laboratoří, které jsou zapotřebí pro hodnocení shody s předpisy. Znalost struktury a právní síly jednotlivých regulatorních dokumentů a standardů je pro praxi velmi důležitá.
Literature -
Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (05.11.2012)
B: Regulation No 178/2002/EC laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety.
B: Regulation No 1169/2011/EC on the provision of food information to consumers.
B: Regulation No 882/2004/EC on official controls performed to ensure the verification of compliance with food law.
C: Regulation No 852/2004/EC on the hygiene of foodstuffs.
Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (27.06.2013)
Z: Nařízení (ES) č. 178/2002 o obecném potravinovém právu (konsolidovaná verze)
Z: Nařízení (ES) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům(konsolidovaná verze)
Z: Nařízení (ES) č. 882/2004 o úředních kontrolách za účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a pravidel o zdraví zvířat.
Z: Nařízení (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin.
Learning resources -
Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (05.11.2012)
http://web.vscht.cz/kocourev/legislativa.html
http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm
http://ec.europa.eu/food/food/index_en.htm
http://www.efsa.europa.eu/
Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (27.06.2013)
http://web.vscht.cz/kocourev/legislativa.html
http://eur-lex.europa.eu/en/index.htm
http://ec.europa.eu/food/food/index_en.htm
http://www.efsa.europa.eu/
Syllabus -
Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (29.07.2016)
1. Food Law in EU and member states: general principles, scope of regulation, product (food) safety and responsibilities, protection of consumers, food fraud and adulteration.
2. Understanding of EU law documents, searching consolidated versions, technical standardization (EN and ISO norms), certification; Codex Alimentarius standards, manufacturer´s standards.
3. Food safety: requirements of food law, EFSA role and scientific support, risk analysis, RASFF, risk/crisis management. Public health protection.
4. Food Act requirements on food bussiness operators, searching legislative documents and guidelines, protection against unsafe or adulterated food; specifications of some commodities, novel food.
5. Chemical contaminants in food and feedstuffs, residues of pesticides and veterinary drugs,
6. Food additives and flavourings: justification and conditions for their usage, food fortification.
8. Critical control points in food production and gastronomy, guidelines for the application of the HACCP system (step-by-step case studies).
9. Food labelling rules, information for consumers, calculation of nutrition values, nutrition and health claims, allergens.
10. Food for special medical purposes, food intended for young childern, food supplements, food from organic farming; protection of geographical indication, designations of food origin, food authentication.
11. Animal health and animal welfare rules, veterinary inspection, importing and exporting food.
12. Principles of official controls of food quality and safety in EU countries; competent authorities, food inspection rules, corrective actions and penalties, means of communication.
13. Measurement and conformity assessment, food sampling and testing (general rules), the role of European reference laboratories; accreditation of testing laboratories, company´s own control.
14. Food contact materials and migration, food packaging, waste management and environmental protection, REACH regulation.
Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (29.07.2016)
1. Potravinové právo národní a EU: principy, oblasti regulace, bezpečnost výrobků, odpovědnost za vady, falšování a ochrana spotřebitele.
2. Struktura právních předpisů národních a evropských, technické normy, certifikace, informační zdroje.
3. Strategie bezpečnosti potravin - vědecké principy, analýza rizik, systém varování (RASFF), krizové řízení. Zákon o veřejném zdraví.
4. Zákon o potravinách, obecné povinnosti výrobců a distributorů, komoditní vyhlášky; ochrana před falšováním, GMO.
5. Chemická kontaminace potravin, rezidua pesticidů a veterinárních léčiv.
6. Podmínky používání přídatných látek a aromat, obohacování potravin.
7. Mikrobiologické požadavky na potraviny a pokrmy, správná hygienická a výrobní praxe.
8. Kritické body ve výrobě potravin a systémy HACCP, systémy managementu bezpečnosti
9. Pravidla pro označování potravin, informace na obalech, výpočet a uvádění výživové hodnoty, výživová a zdravotní tvrzení.
10. Potraviny pro zvláštní výživu, doplňky stravy, bioprodukce a biopotraviny; autenticita a původ potravin.
11. Veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovoz a vývoz potravin.
12. Úřední kontrola potravin: právní základy, organizace a kompetence, postupy a opatření.
13. Hodnocení kvality a bezpečnosti potravin: odběry a vyšetřování vzorků.
14. Požadavky na výrobní a zkušební zařízení a obaly, ochrana životního prostředí, "chemická" legislativa (REACH)
Registration requirements -
Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (27.06.2013)
In case of Erasmus students: documented basic knowledge of food (bio)technology, food microbiology, and nutrition requirements.
Last update: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (27.06.2013)
V případě studentů, kteří nejsou studenty fakulty potravinářské a biochemické technologie, např. někteří studenti Erasmus: prokazatelné základní znalosti o potravinářských technologiích, mikrobiologii, chemii potravin a výživových požadavcích.
Teaching methods
Activity
Credits
Hours
Konzultace s vyučujícími
1
28
Účast na přednáškách
1
28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi