SubjectsSubjects(version: 963)
Course, academic year 2013/2014
  
Physical Properties of Food - D322006
Title: Fyzikální vlastnosti potravin
Guaranteed by: Department of Dairy, Fat and Cosmetics (322)
Faculty: Faculty of Food and Biochemical Technology
Actual: from 2005 to 2016
Semester: both
Points: 0
E-Credits: 0
Examination process:
Hours per week, examination: 0/0, other [HT]
Capacity: winter:unknown / unknown (unknown)
summer:unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Note: course is intended for doctoral students only
can be fulfilled in the future
you can enroll for the course in winter and in summer semester
Guarantor: Štětina Jiří doc. Ing. CSc.
Examination dates   Schedule   
Annotation -
The course is focused on characterization and measurement method of physical properties of food raw materials and products and on the assessment of the factors affecting their stability.
Last update: Štětina Jiří (01.04.2014)
Aim of the course - Czech

Studenti budou umět:

Fyzikálně-chemické aspekty, především termodynamiky a koloidní chemie, popisu fyzikálních vlastností potravin a jejich stability.

Moderní metody hodnocení potravinářských disperzních systémů a mikrostruktury potravin.

Metody hodnocení reologických vlastností a textury potravinářských surovin a výrobků s využitím modelů nenewtonských kapalin a viskoelastických látek.

Last update: Štětina Jiří (06.11.2015)
Course completion requirements - Czech

ústní zkouška

Last update: Štětina Jiří (01.04.2014)
Literature - Czech

Z: Walstra P. Physical Chemistry of Foods, Marcel Decker, New York, Basel 2003

Z: Bourne M.: Food texture and viscosity, Elsevier 2002

Z: McClements D.J.: Food Emulsions: Principles, Practice and Technique, CRC Press, London 1999.

D: Rahman S.:Food Properties Handbook, CRC Press, Boca Raton 1995

D: Rao M.A., Jizvi S.S.H., Datta A.K.: Engineering Properties of Foods, Taylor & Francis Group, Boca Raton 2005

Last update: Štětina Jiří (06.11.2015)
Syllabus - Czech

Fyzikálně chemické aspekty vlastností potravin, aktivita vody a rozpuštěných látek, sorpční izoterma vody.

Fázové změny v potravinách: tuhnutí vody, skelný přechod, krystalizace tuků, tvorba gelu.

Disperzní systémy a mikrostruktura potravin, povrchová energie, koloidní interakce a stabilita.

Charakterizace a modelování reologických vlastností ne-Newtonských kapalin a viskoelastických látek.

Metody hodnocení textury. Mechanické vlastnosti a stabilita gelů, emulzí a pěn.

Last update: Štětina Jiří (06.11.2015)
Entry requirements - Czech

Magisterský studijní program chemie, potravinářské chemie nebo potravinářské technologie.

Last update: Štětina Jiří (06.11.2015)
Coursework assessment
Form Significance
Regular attendance 50
Oral examination 50

 
VŠCHT Praha