The course aims at explanation of the current toxicological strategies employed for the assessment of potential health risks associated with the occurrence of environmental contaminants and residues in food chains. Attention is also paid to the toxic compounds originated during food production / technological processing. In addition to elucidation of basic principles, case studies will be presented as practical risk assessment examples introducing innnovative approaches used nowadays at a global level.
Last update: Hajšlová Jana (13.04.2014)
Cílem předmětu je objasnění principů současného toxikologického hodnocení možných zdravotních rizik v důsledku výskytu environmentálních kontaminantů a reziduí v potravních řetězcích. Pozornost je též věnována toxickým sloučeninám vznikajícím v průběhu produkce a technologického zpracování potravin. Vedle objasnění základních principů, prezentovány budou i praktické příklady hodnocení rizik s ohledem na inovativní a kritické přístupy používané v současnosti na globální úrovni.
Last update: Hajšlová Jana (13.04.2014)
Aim of the course -
Students will be able to understand:
classification of individual food toxicants categories
current trends in toxicilogical assessment of health risks associated withj dietary exposure to food toxicants
. interdisciplinary communication
Last update: Hajšlová Jana (13.04.2014)
Studenti budou umět:
rozlišit jednotlivé kategorie potenciálně rizikových složek potravin
porozumět současným trendům v oblasti toxikologického hodnocení zdravotních rizik dietární expozice různým škodlivinám
interdisciplinárně komunikovat
Last update: Hajšlová Jana (13.04.2014)
Course completion requirements -
The successful completion of the course is based on a written test or, alternatively, an oral examination.
Last update: Hajšlová Jana (13.04.2014)
Úspěšné absolvování předmětu se odvíjí od písemného testu nebo, alternativně, ústní zkoušky.
Last update: Hajšlová Jana (13.04.2014)
Literature -
xxx
Last update: TAJ323 (07.03.2014)
Food Toxicology
Edited by William G . Helferich and Carl K . Winter
CRC Press 2000
Print ISBN: 978-0-8493-2760-5
eBook ISBN: 978-1-4200-3831-6
Handbook of Food Toxicology
S . S . Deshpande
CRC Press 2002
Print ISBN: 978-0-8247-0760-6
eBook ISBN: 978-0-203-90896-9
Food and Nutritional Toxicology
Omaye T . Stanley
CRC Press 2004
Print ISBN: 978-1-58716-071-4
eBook ISBN: 978-0-203-48530-
Last update: Hajšlová Jana (13.04.2014)
Syllabus -
Principles of food toxicology, current priorities, legislative aspects
Strategies for estimation of dietary exposure
Case studies illustrating the process of health risk assessment
Environmental contaminants
Migrants from contact materials
Residues of pesticides and veterinary drugs
Biological contaminants / natural toxins
Process contaminants
Toxic metals and anions
Principles of health risks communication
Last update: Hajšlová Jana (13.04.2014)
Principy toxikologie potravin, současné priority, legislativní aspekty
Strategie odhadu dietární expozice
Případové studie ilustrující process hodnocení zdravotních rizik: