SubjectsSubjects(version: 963)
Course, academic year 2013/2014
  
Industrial Microbiology and Cellular Engineering - N320030
Title: Průmyslová mikrobiologie a buněčné inženýrství
Guaranteed by: Department of Biochemistry and Microbiology (320)
Faculty: Faculty of Food and Biochemical Technology
Actual: from 2013 to 2013
Semester: both
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process:
Hours per week, examination: 2/0, Ex [HT]
Capacity: winter:unknown / unknown (unknown)
summer:unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
you can enroll for the course in winter and in summer semester
Guarantor: Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D.
Čejková Alena prof. Ing. CSc.
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Předmět je zaměřen na souhrn znalostí mikrobiologie a biochemie a jejich uplatnění v biotechnologických procesech. Základem je přehled nejdůležitějších mikrobiálních druhů z hlediska biotechnologického využití, jejich isolace, charakterizace a možná regulace jejich metabolismů. Dále jsou zde představeny fermentační a isolační techniky jednotlich výrob primárních a sekundárních metabolitů.
Last update: Lovecká Petra (09.11.2012)
Aim of the course - Czech

Studenti budou umět:

Nejdůležitější mikrobiální producenty významných biologicky aktivních látek (antibiotika, enzymy, aminokyseliny) a primárních metabolitů

Metodiky isolace, selekce a kultivace mikrobiálních kmenů.

Fermetační procesy.

Využití mikroorganismů v ochraně životního prostředí.

Last update: Lovecká Petra (09.11.2012)
Literature - Czech

Z: Demain A.L., Manual of Industrial Microbiology and Biotechnology, ASM Press, Washington, D.C., 1999,1-55581-128-0

Z: Waites M., Industrial Microbiology, Blackwell Science,2001, 0-632-05307-0

Z: Okafor N., Modern Microbiology and Biotechnology, Science Publishers, 2007, 978-1-57808-513-2

D: Krumphanzl V., Mikrobiální technologie, Academia Praha, 1988, 21-094-87

Last update: Lovecká Petra (14.11.2012)
Syllabus - Czech

1. Obecný přehled průmyslově důležitých mikroorganismů, jejich charakteristika a význam

2. Velké cykly v přírodě (cyklus uhlíku, dusíku, síry) úloha mikroorganismů a rostlin a jejich význam v koloběhu prvků

3. Zdroje průmyslově užívaných mikroorganismů, jejich isolace, metody charakterizace přirozených isolátů, nahromaďovací techniky, růst, kultivační podmínky

4. Šlechtění průmyslově významných mikroorganismů, mutace, výměna genetického materiálu u bakterií, kvasinek a plísní, genové manipulace, cílená mutageneze, konstrukce vysoprodukčních mikrobiálních kmenů a jejich využití v průmyslovém měřítku.

5. Sestavování kultivačních medií pro průmyslově využívané mikroorganismy, suroviny

6. Hlavní metabolické dráhy průmyslově významných organismů, primární a sekundární metabolismus

7. Regulace mikrobiálního metabolismu, transport látek

8. Výrobní zřízení, typy bioreaktorů, typy ferementačních procesů a jejich regulace

9. Mikrobiální a enzymové biotransformace.

10. Přehled základních mikrobiálních výrob, isolace a purifikace produktů.

11. Příprava esenciálních aminokyselin, vitaminů, antibiotik, organických kyselin a probiotik. Významné produkty sekundárního metabolismu rostlin.

12. Průmyslová příprava mikrobiálních a rostlinných enzymů.

13. Geneticky modifikované organismy, příprava, využití a význam. Rizika spojená s využitím GMO a příslušná legislativa.

14. Využití mikroorganismů a rostlin pro odstraňování kontaminantů životního prostředí, sanační metody, toxikologické testy.

Last update: Lovecká Petra (09.11.2012)
Learning resources - Czech

www.sciencedirect.com

Last update: Lovecká Petra (09.11.2012)
Registration requirements - Czech

Mikrobiologie, Biochemie I

Last update: Lovecká Petra (09.11.2012)
Teaching methods
Activity Credits Hours
Obhajoba individuálního projektu 0.1 2
Účast na přednáškách 1 28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi 0.3 7
Práce na individuálním projektu 0.5 14
Příprava na zkoušku a její absolvování 1.1 30
3 / 3 81 / 84
Coursework assessment
Form Significance
Regular attendance 10
Defense of an individual project 30
Examination test 30
Oral examination 30

 
VŠCHT Praha