|
|
|
||
The history of food preparation. Basic technology processes of dish preparation (including food storage), changes in nutritional, hygienic and sensory quality that run through them with instructions how to prevent them. Using various food groups in food preparation. Description and preparation of various kinds of dishes (appetizers, soups, main dishes, desserts, drinks). Basic gastronomic rules. Basics diets.
Last update: Chrpová Diana (21.08.2013)
|
|
||
students will be able to:
Last update: TAJ323 (23.08.2013)
|
|
||
R: Dostálová J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů, Forsapi, Praha, 2009. ISBN 978-80-903820-8-4. A: Chrpová D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing, a. s. Praha, 2010. ISBN 978-80-247-2512-3. A: Kalač P. Funkční potraviny. DONA s.r.o., České Budějovice, 2003. ISBN 80-7322-029-6. A: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Svoboda Servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5. R: Runštuk J. a kol. Receptury studených pokrmů. R plus Hradec Králové, 2008. ISBN 978-80-902492-9-5. R: Runštuk J. a kol. Receptury teplých pokrmů. R plus Hradec Králové, 2008. ISBN 978-80-904093-0-9. A: Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6. A: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011.ISBN 978-80-254-6987-3.
Last update: TAJ323 (28.08.2013)
|
|
||
1. Terminology, history of food preparation, nutritional and sensory changes during storage of food. 2. The basic technological processes of dishes preparation, changes in nutritional and sensory quality; preliminary preparation, cooking, stewing. 3. Roasting, grilling, baking, frying,microwave heating. 4. Finishing of dishes. Using low temperatures. 5. Using various food groups in dishes preparation. Fats and oils. 6. Meat, offal, fish, poultry, venison. 7. Dairy products and eggs. 8. Cereals, bakery products, legumes. 9. Fruits, vegetables, potatoes, mushrooms. 10. Spices, seasonings, sugar and other sweeteners. 11. Appetizers, soups, main dishes. 12. Desserts, drinks. 13. Basic gastronomic rules. Foreign cuisine. 14. Fundamentals of diets. Last update: TAJ323 (23.08.2013)
|
|
||
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/ Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/ Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/ European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu Výživa a potraviny, periodikum (vydavatel Společnost pro výživu, Výživaservis s.r.o, Praha) ISSN 1211-846X Last update: Chrpová Diana (21.08.2013)
|
|
||
Nutrition and nutrition policy; Food commodities Last update: Chrpová Diana (21.08.2013)
|
|
||
Nutrition and nutrition policy; Food commodities Last update: Chrpová Diana (21.08.2013)
|
Teaching methods | ||||
Activity | Credits | Hours | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.1 | 3 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.4 | 11 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Coursework assessment | |
Form | Significance |
Regular attendance | 30 |
Examination test | 0 |
Oral examination | 70 |