|
|
|
||
Lectures are aimed at the food legislation, strategies and procedures necessary for food quality and safety management. Both model and real-life examples are used to explain professional attitude and tools for solution of typical needs in food production.
Last update: Kocourek Vladimír (27.06.2013)
|
|
||
Students will be able to:
Last update: TAJ323 (16.08.2013)
|
|
||
R: Nenadál J., Noskievičová D., Petříková R., Plura J., Tošenovský J.: Moderní systémy řízení jakosti, Management Press, Praha, 1998, 80-85943-63-8 R: Zákon č. 110 / 1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích v platném znění. R: Nařízení (ES) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům(konsolidovaná verze) R: Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin. R: Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin. R: Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu. R: Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 882/2004 ze dne 29. dubna 2004 o úředních kontrolách za účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a pravidel o zdraví zvířat a dobrých životních podmínkách zvířat. A: Příručka pro provozovatele potravinářského podniku. Ministerstvo zemědělství ČR, Praha 2010 Last update: Míková Kamila (02.07.2013)
|
|
||
přednášky, materiály v power pointu Last update: Míková Kamila (14.11.2012)
|
|
||
1. Food qulity.Quality management systems. 2. Principle responsibilities of food bussiness operators; protection of consumers, food fraud and adulteration, misleading of consumers. 3. Food labelling; nutrition facts and calculation. 4. Food safety. Contamination sources. 5. Microbiological requirements on food and food production process. 6. Protection against microbiological contamination / growth - general principles. Raw materials and ingredients, storage and processing. 7. Principle processing techniques and their impact on food quality and safety I. 8. Principle processing techniques and their impact on food quality and safety II. 9. EU policy and tools to ensure food safety. 10. Critical control points system (HACCP). 11. Good manufacturing and Good hygienic practice. Requirements on crops, feed and other agriculture products; farming. Retail and catering. 12. Registration and approving of food facilities. Specific requirements on production and control of animal products. 13. Traceability. Control and audits. 14. Official control - inspection and surveillance. Last update: Kocourek Vladimír (27.06.2013)
|
|
||
http://web.vscht.cz/mikovak/html/management/ http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm http://www.codexalimentarius.org/ Last update: Kocourek Vladimír (26.06.2013)
|
|
||
Introduction to food legislation, Microbiology. Last update: Kocourek Vladimír (02.07.2013)
|
Teaching methods | ||||
Activity | Credits | Hours | ||
Konzultace s vyučujícími | 1 | 28 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Coursework assessment | |
Form | Significance |
Regular attendance | 10 |
Oral examination | 90 |