SubjectsSubjects(version: 954)
Course, academic year 2015/2016
  
Surfactant Chemistry and Detergent Technology - D322005
Title: Chemie tenzidů a technologie detergentů
Guaranteed by: Department of Dairy, Fat and Cosmetics (322)
Faculty: Faculty of Food and Biochemical Technology
Actual: from 2015 to 2016
Semester: both
Points: 0
E-Credits: 0
Examination process:
Hours per week, examination: 0/0, other [HT]
Capacity: winter:unknown / unknown (unknown)
summer:unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Note: course is intended for doctoral students only
can be fulfilled in the future
you can enroll for the course in winter and in summer semester
Guarantor: Šmidrkal Jan prof. Ing. CSc.
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Hlubší pochopení fyzikálních, fyzikálně-chemických změn tenzidů a chemických reakcí tenzidů probíhajících při jejich výrobě a navrhování složení detergentů . Možnosti regulace těchto procesů a změn.
Last update: Šmidrkal Jan (09.11.2015)
Aim of the course -

Students will be able:

To have describe and explain physically chemical properties and chemical reactions of surfactants and detergents in the technology. To lead technological

process of production surfactants and detergents, to recognize and remove of undesirable chemical changes and operating deviations.

Last update: Šmidrkal Jan (09.11.2015)
Literature -

R: Porter M.R.: Handbook of Surfactants, Chapman and Hall 1994; ISBN 0-7514-0710-6.

A: Lange K.R. : Detergents and cleaners, Hanser Publishers 1994; ISBN 3-446-17307-2

Last update: TAJ322 (04.11.2015)
Learning resources -

Course materials will be available to enrolled students in printed form.

Last update: TAJ322 (04.11.2015)
Syllabus - Czech

Fyzikálně chemické vlastnosti tenzidů

Suroviny pro výrobu tenzidů

Technologie výroby tenzidů

Anionické, kationické, amfoterní a neionické tenzidy

Suroviny pro výrobu detergentů

Technologie jejich výroby

Biologická rozložitelnost tenzidů a detergentů

Last update: VED322 (05.11.2015)
Entry requirements -

Magister study programme of chemistry, food chemistry or food technology.

Last update: TAJ322 (05.11.2015)
Registration requirements -

Inorganic chemistry, Organic chemistry, Physical chemistry.

Last update: TAJ322 (10.11.2015)
Course completion requirements -

Oral examination.

Last update: Šmidrkal Jan (09.11.2015)
 
VŠCHT Praha