The course focuses on characteristics and legislative definition of food with functional properties. Food with probiotic microorganisms will be studied in details. Students will get acquainted with properties of probiotic microorganisms (mainly Lactobacillus and Bifidobacterium spp.), criteria for their selection and their use in food technology. Furthermore,the properties and use of prebiotics in food industry together with their influence on growth of probiotic microorganisms will be followed.
Last update: Horáčková Šárka (05.08.2013)
Předmět je zaměřen na charakteristiku a legislativní vymezení potravin s funkčními vlastnostmi. Největší pozornost je věnována potravinám probiotickým, studenti se seznámí s podrobnou charakteristikou probiotických mikroorganismů (hlavně rodu Lactobacillus a Bifidobacterium), s kritérii jejich výběru, funkčními vlastnostmi a s jejich použitím v potravinářských technologiích. Dále bude studován vliv prebiotik na růst probiotických organismů, jejich vlastnosti, zdroje a použití v potravinách. Předmět je zaměřen rovněž na složení jednotlivých komodit (mléko, tuky a oleje, cereálie, ovoce a zelenina) v souvislosti s jejich vlivem na lidské zdraví.
Last update: Horáčková Šárka (05.08.2013)
Literature -
R: Lee Y. K., Salminen S.: Handbook of probiotics and prebiotics. Willey-Blackwell Publishing 2009. ISBN 978-0-4701-35440
A: Mozzi F., Raya R. R., Vignolo G. M.: Biotechnology of Lactic Acid Bacteria: Novel Applications. Willey-Blackwell Publishing 2010. ISBN 978-0-8138-1583
A: Farnworth E.R.: Handbook of Fermented Functional Foods. CRC Press 2008. ISBN 978-1-4200-5326-5
Last update: Horáčková Šárka (05.08.2013)
Z: Lee Y. K., Salminen S.: Handbook of probiotics and prebiotics. Willey-Blackwell Publishing 2009. ISBN 978-0-4701-35440
D: Mozzi F., Raya R. R., Vignolo G. M.: Biotechnology of Lactic Acid Bacteria: Novel Applications. Willey-Blackwell Publishing 2010. ISBN 978-0-8138-1583
D: Farnworth E.R.: Handbook of Fermented Functional Foods. CRC Press 2008. ISBN 978-1-4200-5326-5
Last update: Horáčková Šárka (14.11.2014)
Syllabus -
1. Definition and history of functional food, legislative regulation
2. Microorganisms of human body and their health significance
3. Definition and selection criteria of probiotic microorganisms
4. Probiotics - characterisation of the main probiotic microorganisms, commercial probiotic strains
5. Probiotics - characterisation of other probiotic microorganisms and their use
6. Healthy and technologically significant metabolites of probiotic microorganisms
7. Health benefits of probiotics
8. Factors influencing the stability of probiotics in food, determination of probiotic microorganisms
9. Prebiotics and synbiotics
10. New type food, GMO
11. Mild and dairy products as functional food
12. Fats and vegetable oils as functional food
13. Fruit, vegetable, fish, meat, eggs as functional food
14. Cereals, pseudocereals and legume as functional food
Last update: Horáčková Šárka (05.08.2013)
1. Definice a historie funkčních potravin, související legislativa
2. Charakteristika mikrobioty lidského těla a její význam
3. Definice a kritéria pro probiotické mikroorganismy
4. Probiotika-charakteristika hlavních probiotických mikroorganismů ze skupiny BMK, komerční probiotické kmeny
5. Probiotika-charakteristika dalších probiotických mikroorganismů
6. Zdravotně a technologicky významné metabolity probiotických mikroorganismů
7. Zdravotní benefity probiotik, příklady zdravotních studií