|
|
|
||
The subject will be focused on calculations and modeling of relations and parameters used in food technology. Single operations in food processing will be discussed in detail. Special variables and their relationship will be developed, which is used and required in practice.
Last update: Sluková Marcela (26.01.2018)
|
|
||
Knowledge of special units used in food technology and mutual calculations between empirical units and basic SI units. Properties of foodstuffs and food raw materials. Balance calculations in food processing, store balance and store management. Enthalpy balance and heat sharing processes, drying of food materials. Processes of disintegration, sieving and particle size distribution. Process modeling on specific cases in food processing. Last update: Sluková Marcela (26.01.2018)
|
|
||
Vypracování individuálního projektu (příkladová studie) a úspěšné splnění zkouškového testu. Last update: Sluková Marcela (26.01.2018)
|
|
||
Sluková M., Skřivan P., Hrušková M. (2017). CEREÁLNÍ CHEMIE A TECHNOLOGIE Zpracování obilovin - mlýnská a těstárenská výroba. Vydavatel VŠCHT Praha. ISBN 978-80-7592-000-3. Kadlec K., Kmínek M., Kadlec P. (ed) a kolektiv (2017): Měření a řízení v potravinářských a biotechnologických výrobách. Vydavatel KEY Publishing Ostrava. ISBN 978-80-7418-232-7. Sluková M. a kol. (2016). Výroba potravin a nutriční hodnota. Vydavatel VŠCHT Praha. ISBN 978-80-7080-947-1. Dostálová J., Kadlec P. (ed) a kolektiv (2014): Potravinářské zbožíznalství. Vydavatel KEY Publishing Ostrava. ISBN 978-80-7418-208-2. Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (ed) a kolektiv (2012): Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Vydavatel KEY Publishing Ostrava. ISBN 978-80-7418-086-6. Hasal P., Schreiber I., Šnita D. a kolektiv (2007): Chemické inženýrství I. 2 vydání. Vydavatel VŠCHT Praha. ISBN 978-80-7080-002-7. Last update: Sluková Marcela (26.01.2018)
|
|
||
1. Units and quantities in physics and technology, their relationships. 2. Physical and physico-chemical properties of food and food raw materials. 3. Disintegration processes - processes of grinding cereals and other plant raw materials 4. Granulation, granulating spectra, particle size distribution. 5. Properties of bulk materials, sifting, handling and transport. 6. Mass balance. 7. Examples of balancing in selected food processing plants. 8. The yield of products and their expression in selected plant food processing. 9. Stocks of raw materials and products, principles of store management. 10. Drying, storage, humidity air diagram. 11. Heat processes, steam and changes in their state and heat calculations. 12. Enthalpy balances in food technology. 13. Heat sharing - examples in selected food processing. 14. Process crystallization - kinetics, nucleation. Last update: Sluková Marcela (26.01.2018)
|
|
||
Odborné články z databází: ScienceDirect, SciFinder, Chemical Abstracts Materiály společností Bühler, AG., Diosna IsernHäger GmbH, Kornfeil, s.r.o.
Last update: Sluková Marcela (26.01.2018)
|
|
||
Fyzikální chemie Matematika Chemické inženýrství Vybrané procesy potravinářských a biochemických výrob Last update: Sluková Marcela (26.01.2018)
|
Teaching methods | ||||
Activity | Credits | Hours | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
Práce na individuálním projektu | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
Účast na seminářích | 1 | 28 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |
Coursework assessment | |
Form | Significance |
Regular attendance | 20 |
Defense of an individual project | 20 |
Examination test | 60 |