Separation processes are an integral part of any industrial biotechnology. Each biotechnological process requires operations that involve separation, concentration, or purification of substances, both raw materials (upstream processes) and products (downstream operations). Students will get acquainted with principles of selected separation processes in biotechnology, their mass and enthalpy balance, process kinetics, instrumentation and equipment used in laboratory scale and industrial practice, including the possibilities of control and modeling of unit operations. It is shown what role strategies and economics play in choosing separation processes and overall purification sequence. Examples of biotechnology from practice are used for demonstration of the realization of separation processes, including the use of integrated processes - the connection of bioprocess with "downstream" techniques.
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Separační procesy jsou integrální součástí jakékoliv průmyslové biotechnologie. Každý biotechnologický proces vyžaduje operace, při kterých jde o dělení, zkoncentrování či čištění látek a to jak surovin před vlastním bioprocesem (up-stream operace) tak produktů bioprocesu (down-stream operace). Studenti se seznámí s principy vybraných separačních procesů (jednotkových operací) v biotechnologiích, jejich látkovou a enthalpickou bilancí, kinetikou procesu, přístrojovým vybavením a zařízeními používanými v laboratorním měřítku a průmyslové praxi, včetně možností řízení a modelování jednotkových operací. Je ukázáno jakou roli hrají strategie a ekonomika při volbě separačních procesů a celkové purifikační sekvence. Na příkladech biotechnologií z praxe je demonstrována realizace separačních procesů, včetně využití integrovaných procesů - spojení bioprocesu s „down-stream" technikami.
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Aim of the course -
Students will expand thier knowledge of industrial biotechnology and bioengineering regarding separation processes. In particular, they will acquire skills in the field of upstream and downstream processing of biotechnological production, development, design and optimization of biotechnological processes, including the design of an efficient sequence of separation processes from the point of view of economic indicators, functionality and safety with respect to good manufacturing practice.
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Studenti si rozšíří znalosti z oblasti průmyslových biotechnologií a bioinženýrství o separační procesy. Získají zejména dovednosti v oblasti "up-stream a down-stream processingu" biotechnologických výrob, vývoje, navrhování a optimalizace biotechnologických procesů, včetně návrhu efektivní sekvence separačních procesů z pohledu ekonomických ukazatelů, funkčnosti a bezpečnosti práce s ohledem na správnou výrobní praxi.
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Course completion requirements -
Defense of an individual project on the selected topic. Oral exam
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Obhajoba samostatně zpracovaného projektu zvoleného tématu. Ústní zkouška.
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Literature -
Harrison R. G., Todd P., Rudge S. R., Petrides D. P. (2003): Bioseparations Science and Engineering. Oxford University Press, New York,Oxford. ISBN: 0-19-512340-9
Wang W. K. (2001): Membrane Separations in Biotechnology. 2. vyd., Marcel Dekker, Inc., New York, Basel. ISBN: 0-8247-0248-4
Fellows P. J. (2009): Food Processing Technology, Principles and Practice. 3. vyd., Woodhead Publishing Ltd, Cambridge a CRC Press, Boca Raton. ISBN: 978-1-84569-216-2
And series of electronical publications which are available at the web page: http://knihovna.vscht.cz/?q=e-knihy
Last update: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Harrison R. G., Todd P., Rudge S. R., Petrides D. P. (2003): Bioseparations Science and Engineering. Oxford University Press, New York,Oxford. ISBN: 0-19-512340-9
Wang W. K. (2001): Membrane Separations in Biotechnology. 2. vyd., Marcel Dekker, Inc., New York, Basel. ISBN: 0-8247-0248-4
Fellows P. J. (2009): Food Processing Technology, Principles and Practice. 3. vyd., Woodhead Publishing Ltd, Cambridge a CRC Press, Boca Raton. ISBN: 978-1-84569-216-2
D: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (2011): Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. KEY Publishing s.r.o., Ostrava. ISBN: 978-80-7418-086-6