The course provides a comprehensive summary of information concerning chemical food safety, with an emphasis on current problems. Attention is paid to hazardous food components that originate during food processing from common precursors, food additives and contaminants of various origins, i.e. from the environment, agricultural practices or from food contacts materials. For each group of contaminants, physico-chemical and toxicological aspects are discussed, attention is focused on the possibilities of consumers´ protection and on minimisation of dietary exposure to these pollutants.
Last update: Pulkrabová Jana (28.01.2018)
Předmět přináší komplexní souhrn informací o problematice chemické bezpečnosti potravin s akcentem na nové, aktuální problémy. Pozornost je věnována rizikovým složkám potravin, které vznikají při zpracování potravin a potravinových surovin z běžných prekurzorů, dále bude zaměřena na přídatné látky používané v potravinách a v neposlední řadě na kontaminanty různého původu, ať již látky pocházející z životního prostředí, aplikace v zemědělství či materiálů přicházejících do kontaktu s potravinami. U jednotlivých "cizorodých" látek jsou diskutovány fyzikálně-chemické i toxikologické aspekty, pozornost je zaměřena i na možnosti ochrany konzumentů, resp. minimalizaci jejich dietární expozice těmito škodlivinami.
Last update: Pulkrabová Jana (28.01.2018)
Course completion requirements -
Semestral project.
Successful completion of written and oral exams.
Last update: Pulkrabová Jana (24.01.2018)
Vypracování a obhájení semestrálního projektu.
Písemná a ústní zkouška.
Last update: Pulkrabová Jana (24.01.2018)
Literature -
Obligatory:
Velíšek, Jan, Hajšlová, Jana. Chemie potravin. Tábor: OSSIS, 2009, 2 sv. s. ISBN 978-80-86659-15-2.
Velíšek, Jan. The Chemistry of food. Chichester: Wiley, 2014, viii, 1113 s. s. ISBN 978-1-118-38381-0.
Recommended:
Chawla, Malvika, Singh, Jaspal, Kaushik, R. D.. Hazardous chemicals, overview, toxicological profile, challenges, and future perspectives. : , , xxi, 840 stran s. ISBN 978-0-323-95235-4.
Avino, Pasquale, Di Fiore, Cristina, Farris, Stefano. Microplastics in agriculture and food science, methods for identification and remediation. : , , xix, 478 stran s. ISBN 978-0-443-22210-8.
Watson, David H.. Food chemical safety.. Boca Raton: Woodhead Publ., 2002, 308 s. s. ISBN 1-85573-563-6.
Motarjemi, Yasmine, Moy, Gerald, Todd, E. C. D.. Encyclopedia of food safety. Amsterdam: Academic Press, 2014, 4 sv. s. ISBN 978-0-12-378612-8.
Last update: Pulkrabová Jana (26.09.2025)
Povinná:
Velíšek, Jan, Hajšlová, Jana. Chemie potravin. Tábor: OSSIS, 2009, 2 sv. s. ISBN 978-80-86659-15-2.
Watson, David H.. Food chemical safety.. Boca Raton: Woodhead Publ., 2002, 308 s. s. ISBN 1-85573-563-6.
Doporučená:
Avino, Pasquale, Di Fiore, Cristina, Farris, Stefano. Microplastics in agriculture and food science, methods for identification and remediation. : , , xix, 478 stran s. ISBN 978-0-443-22210-8.
Chawla, Malvika, Singh, Jaspal, Kaushik, R. D.. Hazardous chemicals, overview, toxicological profile, challenges, and future perspectives. : , , xxi, 840 stran s. ISBN 978-0-323-95235-4.
Motarjemi, Yasmine, Moy, Gerald, Todd, E. C. D.. Encyclopedia of food safety. Amsterdam: Academic Press, 2014, 4 sv. s. ISBN 978-0-12-378612-8.
Last update: Pulkrabová Jana (26.09.2025)
Requirements to the exam -
Within the extent of the syllabus.
Last update: Pulkrabová Jana (24.01.2018)
V rozsahu sylabu.
Last update: Pulkrabová Jana (24.01.2018)
Syllabus -
1. Chemical safety of food – definition of terms, legislative framework, and overview of the main groups of hazardous substances
2. Characteristics of contaminants in food, their properties, and routes of entry into the food chain
3. Persistent organic pollutants – main groups and legislative aspects (Stockholm Convention)
4. New environmental contaminants, microplastics; main groups and legislative aspects
5. Principles of green chemistry and their application in the food industry – objectives, strategies, and impacts on the chemical safety of food
6. Chemical substances released from materials intended to come into contact with food
7. Substances arising during food production – process contaminants, main groups, and legislative aspects
8. Mycotoxins and other natural toxins – main groups and legislative aspects
9. Natural toxic substances – main groups and legislative aspects
10. Modern pesticides and veterinary drugs: main groups, legislative aspects, and strategies for reducing the use of synthetic pesticides in favor of natural alternatives
11. Toxic metals and nitrates – main groups and legislative aspects
12. Food additives – main groups, legislative aspects, and the E-code system
13-14. Chemical contaminants in selected food commodities (cereals, legumes, fruit, vegetables) – main groups and legislative aspects, case studies
Last update: Pulkrabová Jana (26.09.2025)
1. Chemická bezpečnost potravin – vymezení pojmů, legislativní rámec a přehled hlavních skupin rizikových látek
2. Charakteristika kontaminantů v potravinách, jejich vlastnosti a cesty vstupu do potravního řetězce
3. Perzistentní organické polutanty – hlavní skupiny a legislativní aspekty (Stockholmská úmluva),
4. Nové environmentální kontaminanty, mikroplasty; hlavní skupiny a legislativní aspekty
5. Principy zelené chemie a jejich aplikace v potravinářství – cíle, strategie a dopady na chemickou bezpečnost potravin
6. Chemické látky uvolňující se z materiálů určených pro styk s potravinami
7. Látky vznikající při výrobě potravin – procesní kontaminanty, hlavní skupiny a legislativní aspekty
8. Mykotoxiny a další přírodní toxiny – hlavní skupiny a legislativní aspekty
9. Přírodní toxické látky – hlavní skupiny a legislativní aspekty
10. Moderní pesticidy a veterinární farmaka; hlavní skupiny, legislativní aspekty a strategie snižování používání syntetických pesticidů ve prospěch přírodních alternativ
11. Toxické kovy a dusičnany – hlavní skupiny a legislativní aspekty
12. Potravinová aditiva – hlavní skupiny, legislativní aspekty a systém E–kódů
13-14.Chemické kontaminanty ve vybraných potravinových komoditách (obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina) – hlavní skupiny a legislativní aspekty, případové studie
Last update: Pulkrabová Jana (26.09.2025)
Learning resources -
http://www.efsa.europa.eu/
http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm
http://www.who.int/en/
http://www.bezpecnostpotravin.cz/
Last update: Fialová Jana (19.12.2017)
http://www.efsa.europa.eu/
http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm
http://www.who.int/en/
http://www.bezpecnostpotravin.cz/
Last update: Pulkrabová Jana (24.01.2018)
Learning outcomes -
Students will be able to:
assess chemical food safety.
design procedures to eliminate the possibility of undesirable substances in food during food processing and storage.
design ways to reduce exposure of human population to xenobiotics from the diet.
Last update: Pulkrabová Jana (28.01.2018)
Studenti budou umět:
Posoudit chemickou bezpečnost potravin
Navrhnout postupy, jak snížit možnosti vzniku nežádoucích látek v potravinách v průběhu jejich zpracování a skladování
Navrhnout možnosti, jak snížit expozici populace cizorodým látkám z diety