|
|
|
||
History of diet preparation. Basic technological procedures of food preparation, suitable storage of food. Changes in nutritional, hygienical and sensory values during food processing and storage. Use of various food groups in food preparation. Description and preparation of individual types of dishes (appetizers, soups, main dishes, desserts, beverages). Basic gastronomic rules. International cuisine. The basics of diet nutrition. Individual project.
Last update: Pánek Jan (24.01.2018)
|
|
||
Students will be able to:
Last update: Pánek Jan (24.01.2018)
|
|
||
Form course completion: oral examination Terms completion of the course: Successful defense of individual project + oral examination Last update: Pánek Jan (25.01.2018)
|
|
||
R: Dostálová J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů, Forsapi, Praha, 2012. ISBN 978-80-903820-8-4. A: Chrpová D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing, a. s. Praha, 2010. ISBN 978-80-247-2512-3. A: Kalač P. Funkční potraviny. DONA s.r.o., České Budějovice, 2003. ISBN 80-7322-029-6. A: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Svoboda Servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5. R: Runštuk J. et al. Receptury studených pokrmů. R plus Hradec Králové, 2008. ISBN 978-80-902492-9-5. R: Runštuk J. et al. Receptury teplých pokrmů. R plus Hradec Králové, 2008. ISBN 978-80-904093-0-9. A: Svačina Š. et al. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6. R: Velíšek, J, Hajšlová, J. Chemie potravin I, II. Ossis Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6. R: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011.ISBN 978-80-254-6987-3. Last update: Pánek Jan (24.01.2018)
|
|
||
Within the extent of the syllabus. Last update: Vlčková Martina (30.01.2018)
|
|
||
1. Terminology; history of diet preparation; changes in nutritional and sensory values during food storage. 2. The basic technological processes of dishes preparation, changes in nutritional and sensory quality; preliminary preparation, cooking, stewing. 3. Roasting, grilling, baking, frying,microwave heating. 4. Finishing of dishes. Using low temperatures. 5. Using various food groups in dishes preparation. Fats and oils. 6. Meat, offal, fish, poultry, venison. 7. Dairy products and eggs. 8. Cereals, bakery products, legumes. 9. Fruits, vegetables, potatoes, mushrooms. 10. Spices, seasonings, sugar and other sweeteners. 11. Appetizers, soups, main dishes, desserts, drinks. 12. Basic gastronomic rules. International cuisine. 13. Fundamentals of diets. 14. Case report Last update: Pánek Jan (24.01.2018)
|
|
||
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/ Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/ Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/ European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu Výživa a potraviny (Nutrition and Food), journal (publisher Společnost pro výživu, Výživaservis s.r.o, Praha) ISSN 1211-846X Last update: Pánek Jan (24.01.2018)
|
|
||
Nutrition and nutrition policy; Food commodities Last update: Pánek Jan (24.01.2018)
|
|
||
Nutrition and nutrition policy; Food commodities Last update: Pánek Jan (24.01.2018)
|
Teaching methods | ||||
Activity | Credits | Hours | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0.1 | 2 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.3 | 7 | ||
Práce na individuálním projektu | 0.6 | 18 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 29 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |