The subject is focused on the issue of fruit and vegetable processing. In this subject, the student is acquainted in detail with the technology of all basic types of fruit and vegetable products. An integral part of the course is the issue of raw material selection, preliminary operations, appropriate preservation procedures and the quality of final products.
Last update: Rajchl Aleš (26.04.2022)
Předmět je zaměřen na problematiku zpracování ovoce a zeleniny. Student je v rámci tohoto předmětu detailně seznámen s problematikou technologie všech základních druhů výrobků z ovoce a zeleniny. Nedílnou součástí předmětu je i problematika volby suroviny, předběžných operací, vhodných konzervačních zákroků a kvality finálních výrobků.
Last update: Rajchl Aleš (26.04.2022)
Aim of the course -
Students will be able to:
implement industrial technology of all basic fruit and vegetable products,
choose the appropriate technological equipment with regard to the size and specifics of the production, depending on the type of product, choose a suitable raw material,
assess the quality and safety of final products
Last update: Rajchl Aleš (26.04.2022)
Studenti budou umět:
realizovat průmyslové technologii všech základních výrobků z ovoce a zeleniny,
zvolit příslušné technologické zařízení s hledem na velikost a specifika dané výroby,
v závislosti na druhu výrobku zvolit vhodnou surovinu,
posoudit kvalitu a bezpečnost finálních výrobků
Last update: Rajchl Aleš (26.04.2022)
Literature -
Recommended:
Kadlec, Pavel, Melzoch, Karel, Voldřich, Michal. Přehled tradičních potravinářských výrob, technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012, s. ISBN 978-80-7418-145-0.
Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv. Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Ostrava: Key Publishing , , s. ISBN 978-80-7418-086-6.
Sinha, Nirmal K., Sidhu, Jiwan S., Barta, József, Wu, James S. B., Cano, M. Pilar. Handbook of fruits and fruit processing. : , , s. ISBN 978-0-8138-0894-9.
Hui, Y. H.. Handbook of vegetable preservation and processing. New York: Marcel Dekker, 2004, s. ISBN 0-8247-4301-6.
Last update: Rajchl Aleš (29.08.2024)
Doporučená:
Kadlec, Pavel, Melzoch, Karel, Voldřich, Michal. Přehled tradičních potravinářských výrob, technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012, s. ISBN 978-80-7418-145-0.
Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv. Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Ostrava: Key Publishing , , s. ISBN 978-80-7418-086-6.
Sinha, Nirmal K., Sidhu, Jiwan S., Barta, József, Wu, James S. B., Cano, M. Pilar. Handbook of fruits and fruit processing. : , , s. ISBN 978-0-8138-0894-9.
Hui, Y. H.. Handbook of vegetable preservation and processing. New York: Marcel Dekker, 2004, s. ISBN 0-8247-4301-6.
Last update: Rajchl Aleš (29.08.2024)
Syllabus -
1. Importance and history of fruit and vegetable processing industry