The subject is focused on the issue of fruit and vegetable processing. In this subject, the student is acquainted in detail with the technology of all basic types of fruit and vegetable products. An integral part of the course is the issue of raw material selection, preliminary operations, appropriate preservation procedures and the quality of final products.
Last update: Rajchl Aleš (26.04.2022)
Předmět je zaměřen na problematiku zpracování ovoce a zeleniny. Student je v rámci tohoto předmětu detailně seznámen s problematikou technologie všech základních druhů výrobků z ovoce a zeleniny. Nedílnou součástí předmětu je i problematika volby suroviny, předběžných operací, vhodných konzervačních zákroků a kvality finálních výrobků.
Last update: Rajchl Aleš (26.04.2022)
Aim of the course -
Students will be able to:
implement industrial technology of all basic fruit and vegetable products,
choose the appropriate technological equipment with regard to the size and specifics of the production, depending on the type of product, choose a suitable raw material,
assess the quality and safety of final products
Last update: Rajchl Aleš (26.04.2022)
Studenti budou umět:
realizovat průmyslové technologii všech základních výrobků z ovoce a zeleniny,
zvolit příslušné technologické zařízení s hledem na velikost a specifika dané výroby,
v závislosti na druhu výrobku zvolit vhodnou surovinu,
posoudit kvalitu a bezpečnost finálních výrobků
Last update: Rajchl Aleš (26.04.2022)
Literature -
Recommended:
Kadlec, Pavel, Melzoch, Karel, Voldřich, Michal. Přehled tradičních potravinářských výrob, technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012, s. ISBN 978-80-7418-145-0.
Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv. Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Ostrava: Key Publishing , , s. ISBN 978-80-7418-086-6.
Sinha, Nirmal K., Sidhu, Jiwan S., Barta, József, Wu, James S. B., Cano, M. Pilar. Handbook of fruits and fruit processing. : , , s. ISBN 978-0-8138-0894-9.
Hui, Y. H.. Handbook of vegetable preservation and processing. New York: Marcel Dekker, 2004, s. ISBN 0-8247-4301-6.
Last update: Rajchl Aleš (29.08.2024)
Doporučená:
Kadlec, Pavel, Melzoch, Karel, Voldřich, Michal. Přehled tradičních potravinářských výrob, technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012, s. ISBN 978-80-7418-145-0.
Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv. Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Ostrava: Key Publishing , , s. ISBN 978-80-7418-086-6.
Sinha, Nirmal K., Sidhu, Jiwan S., Barta, József, Wu, James S. B., Cano, M. Pilar. Handbook of fruits and fruit processing. : , , s. ISBN 978-0-8138-0894-9.
Hui, Y. H.. Handbook of vegetable preservation and processing. New York: Marcel Dekker, 2004, s. ISBN 0-8247-4301-6.
Last update: Rajchl Aleš (29.08.2024)
Syllabus -
1. Technology of jams and jellies
2. Technology of juice: raw materials, preliminary operations
3. Technology of juice: chopping, pressing
4. Technology of juice: enzymatic treatment
5. Technology of juice: clarification, storage, preservation
6. Technology of juice concentrates
7. Technology of cloudy juice
8. Technology of fruit baby food
9. Technology of fruit sirups anf soft drinks
10. Processing of potatoes
11. Technology of fermented fruit and vegetable products
12. Technology of fruit wine
13. Technology of mustard
14. Technology of pectin
Last update: Rajchl Aleš (26.04.2022)
1. Technologie ovocných pomazánek
2. Technologie ovocných šťáv: výběr suroviny, předběžné operace
3. Technologie ovocných šťáv: drcení, lisování
4. Technologie ovocných šťáv: využití enzymů
5. Technologie ovocných šťáv: čiření, skladování, konzervace
6. Technologie šťávních koncentrátů
7. Technologie kalných nápojů
8. Technologie dětských ovocných výživ
9. Technologie ovocných sirupů a nealko nápojů
10. Technologie bramborových výrobků
11. Technologie mléčně kvašeného ovoce a zeleniny
12. Technologie ovocných vín
13. Technologie hořčice
14. Technologie pektinu
Last update: Rajchl Aleš (26.04.2022)
Learning resources -
https://e-learning.vscht.cz/
Last update: Rajchl Aleš (26.04.2022)
https://e-learning.vscht.cz/
Last update: Rajchl Aleš (26.04.2022)
Registration requirements -
Food Chemistry, Biochemistry, Microbiology, Principles of Food Preservation and Packaging,
Food (or Chemical) Engineering; Food and Biochemical Process Engineering.
Last update: Rajchl Aleš (26.04.2022)
Chemie potravin, Biochemie I, Mikrobiologie, Principy úchovy a balení potravin,
Vybrané procesy potravinářských a biochemických výrob.