Laboratory exercises are focused on the application of modern methods of analysis of selected components of the food used in everyday practice. The content of each exercise is in line with the current requirements of routine food analysis; however the tasks reflecting the most recent trends are also included. Students perform measurements on devices and equipment to gain experience with the practical realization of analytical procedures, data evaluation and subsequent processing into the desired form in accordance with legislative requirements.
Last update: Kubová Petra Ing. (06.05.2019)
Laboratorní práce jsou zaměřeny na aplikaci moderních metod analýzy vybraných komponent potravin používaných v běžné praxi. Náplň jednotlivých cvičení je v souladu s aktuálními požadavky rutinní analýzy potravin, jsou však také zařazeny úlohy odpovídající nejnovějším trendům. Studenti provádějí měření na zařízeních a přístrojích tak, aby si osvojili praktickou realizaci analytických postupů, vyhodnocení naměřených dat a následně jejich zpracování do požadované formy v souladu s legislativními požadavky.
Aim of the course -
Last update: Kubová Petra Ing. (06.05.2019)
Students will be able to:
Carry out the practical realization of the methods applied for the determination of basic food ingredients.
Operate devices and equipment in accordance with the requirements of the realization of analytical methods in food analysis.
Evaluate and interpret measured data and then to process them into the desired form in accordance with legislative requirements.
Last update: Kubová Petra Ing. (06.05.2019)
Studenti budou umět:
Praktickou realizaci metod aplikovaných pro stanovení základních složek potravin.
Ovládání příslušných zařízení a přístrojů v souladu s požadavky na realizaci analytických postupů v oblasti analýzy potravin.
Vyhodnocení a interpretaci naměřených dat a následně jejich zpracování do požadované formy v souladu s legislativními požadavky.
1. Introductory briefing: Operating instructions, health and safety at work, fire protection, verification of knowledge-writtern test
2. Determination of total nitrogen in food and crude protein calculation (Kjeldahl method)
3. Determination of fat and its quality evaluation (methods: Soxhlet, titration)
4. Determination of fatty acids (method: Gas chromatography with flame ionization detection)
5. Determination of carbohydrates by ultra-performance liquid chromatography coupled with Evaporative Light Scattering Detector (U-HPLC-ELSD)
6. Determination of additives or alkaloids by liquid chromatography coupled to single quadrupole mass spectrometry (LC-Q-MS)
7. Determination of mineral elements (methods: atomic absorption spectrometry, spectrophotometry, titration)
8. Determination of ascorbic acid (method: liquid chromatography with DAD detection)
9. Determination of volatile by GC-MS (method: gas chromatography coupled to mass spectrometric detection)10. Characterization of plant oils using ATR-FTIR spectrometry (method: reflective infrared spectrometry with Fourier transform)
10. Optional exercise [I, II, III]
11. Alternative terms
12. Control test, laboratory cleaning
Last update: Vlčková Martina Ing. (09.03.2021)
1. Úvodní instruktáž: Provozní řád, bezpečnost a ochrana zdraví při práci, požární ochrana, ověření znalostí - vstupní test
2. STANOVENÍ DUSÍKU metodou dle Kjeldahla
3. STANOVENÍ OBSAHU TUKU A JEHO OXIDAČNÍ ŽLUKLOSTI extrakční metodou dle Soxhleta a pomocí stanovení peroxidového čísla
4. STANOVENÍ MASTNÝCH KYSELIN pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem
5. STANOVENÍ MINERÁLNÍCH LÁTEK (metody: atomová absorpční spektrometrie, spektrofotometrie, titrace)
6. STANOVENÍ ASKORBOVÉ KYSELINY metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí a potenciometrickou titrací
7. STANOVENÍ TĚKAVÝCH LÁTEK metodou plynové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií
9. STANOVENÍ POTRAVINOVÝCH ADITIV („Eček“) A BIOLOGICKY AKTIVNÍCH LÁTEK pomocí vysokoúčinné chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií
10.CHARAKTERIZACE ROSTLINNÝCH OLEJŮ pomocí infračervené spektrometrie FTIR spektrometrie S Fourierovou transformací (IČ)
11. Výběrová úloha [I, II, III]
12. Závěrečný zápočtový test, úklid laboratořÍ
Entry requirements -
Last update: Kubová Petra Ing. (06.05.2019)
Fulfilled examination in Analytical Chemistry I
At least 10 students for the Laboratory course opening are required.
In the case of an alternative date announcement (10-12 students during summer examination period) in addition to fulfilled examination in Analytical Chemistry I the fulfilled examination in Food and Natural Products Analysis is required. Priority is given to students who fulfilled examination in Analytical Chemistry I in the period after the regular term of the Laboratory course.
Last update: Kubová Petra Ing. (06.05.2019)
Splněná zkouška z předmětu Analytická chemie I
Obsazenost minimálně 10 studentů.
V případě vypsání náhradního termínu (10-12 studentů v letním zkouškovém období) je kromě zkoušky z předmětu Analytická chemie I nutné mít splněnou i zkoušku z Analýzy potravin a přírodních produktů. Přednost mají studenti, kteří splnili zkoušku z Analytické chemie I až v období po řádném termínu laboratoří.
Registration requirements -
Last update: Kubová Petra Ing. (06.05.2019)
Prerekvizity: Analytical Chemistry I
Korekvizity: Food Chemistry
Last update: Kubová Petra Ing. (06.05.2019)
Prerekvizity: Analytická chemie I
Korekvizity: Chemie potravin
Course completion requirements -
Last update: Kubová Petra Ing. (06.05.2019)
The fulfillment of all tasks (except for doctor excused - only for two jobs) - minimum protocols grade: E, written midterm test (required)
Last update: Kubová Petra Ing. (06.05.2019)
Splnění všech úloh (s výjimkou omluvených lékařem - lze pouze pro dvě úlohy) - hodnocení protokolů minimálně stupněm E; napsaný zápočtový test (povinný)