The course focuses on the understanding of unit operations and technological equipment of malting and brewing industry with regard to the specific requirements of modern and energy-efficient production. The content is based on the kinetics of biological processes and their chemical engineering description and balancing. Understanding the relationships between processes, apparatuses and equipment necessary for their implementation is deepened by including lectures on hygienic, energy and the qualitative aspects of the production processes.
Last update: Hladíková Jana (20.12.2017)
Předmět je zaměřen na pochopení jednotkových operací a strojně-technologického vybavení sladařského a pivovarského průmyslu s ohledem na specifické požadavky moderních a energeticky šetrných výrob. Základem jsou principy kinetiky biologických procesů a jejich chemicko-inženýrských způsobů popisu a bilancování. Porozumění souvislostí mezi jednotlivými procesy, aparáty a zařízeními nezbytnými pro jejich provádění je prohloubeno zařazením přednášek věnovaných hygienickým, energetickým a kvalitativním aspektům výrobních procesů.
Aim of the course -
Last update: Hladíková Jana (20.12.2017)
Students will be able to:
Describe and assess individual operations in brewing process in terms of process engineering, energy efficiency and hygienic aspects.
Compare different technological solutions and machinery for various manufacturing segments and choose the most suitable according to specific qualitative and quantitative criteria.
Use the key terminology necessary for communicating with material, mechanical and piping engineers.
Last update: Hladíková Jana (20.12.2017)
Studenti budou umět:
Popsat a hodnotit jednotlivé operace v pivovarské výrobě z hlediska procesního inženýrství, energetické účinnosti a hygienických aspektů.
Porovnat různá technologická řešení a strojní zařízení pro jednotlivé výrobní úseky a vybrat nejvhodnější podle daných kvalitativních a kvantitativních kritérií.
Klíčovou terminologii potřebnou pro komunikaci s materiálovými, strojními a potrubními inženýry.
Literature -
Last update: Brányik Tomáš prof. Ing. Ph.D. (23.01.2018)
R:Basařová G.,Šavel J.,Basař P.,Lejsek T.,Pivovarství:Teorie a praxe výroby piva,VŠCHT Praha,2010,ISBN 9788070807347
R:Kunze W.,Technology Brewing and Malting,VLB Berlin,2010,ISBN 9783921690642
A:Bluml S.,Manual of filling technology,Behrs Verlag,Hamburg,2004,ISBN 3899471970
A:Vojtěch D.,Materiály a jejich mezní stavy,VŠCHT Praha,2010,ISBN 9788070807415
Last update: Brányik Tomáš prof. Ing. Ph.D. (23.01.2018)
Z:Basařová G.,Šavel J.,Basař P.,Lejsek T.,Pivovarství:Teorie a praxe výroby piva,VŠCHT Praha,2010,ISBN 9788070807347
Z:Kunze W.,Technology Brewing and Malting,VLB Berlin,2010,ISBN 9783921690642
D:Bluml S.,Manual of filling technology,Behrs Verlag,Hamburg,2004,ISBN 3899471970
D:Vojtěch D.,Materiály a jejich mezní stavy,VŠCHT Praha,2010,ISBN 9788070807415
Learning resources -
Last update: Brányik Tomáš prof. Ing. Ph.D. (23.01.2018)