Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
The course is divided into two parts - community nutrition and medical nutrition. The chapters of community nutrition focus on nutrition of children and adolescents, nutrition of pregnant and breastfeeding women, seniors and athletes, and alternative nutrition. The chapters of medical nutrition include the aetiology of the disease and dietotherapy. An integral part of the course is an overview of the use of foods for particular nutritional uses and food supplements.
Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
Předmět je rozdělen na dvě části - komunitní výživa a léčebná výživa. Kapitoly komunitní výživy se zaměřují na výživu dětí a dospívajících, výživu těhotných a kojících žen, seniorů a sportovců a alternativní výživu. Kapitoly léčebné výživy zahrnují etiologii daného onemocnění a dietoterapii. Nedílnou součástí předmětu je přehled užití potravin pro zvláštní výživu a doplňků stravy.
Aim of the course -
Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
Students will be able to:
Know principles of community nutrition
Recommend appropriate dietary regimen for different types of illness
Propose the use of foods for particular nutritional uses and food supplements
Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
Studenti budou umět:
Principy komunitní výživy
Doporučit vhodný dietní režim pro různé typy onemocnění
Navrhnout použití potravin pro zvláštní výživu a doplňků stravy
Literature -
Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
A: Alpers,D.H., Stenson,W.F., Taylor,B.E., Bier,D.N.M. Manual of Nutritional Therapeutics. Lippincott Williams & Wilkins, London, 2008; ISBN 978-0-7817-6481-2.
R: Fruehauf, P., Szitanyi P. Výživa v pediatrii. Praha: Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, 2013. ISBN 978-80-87023-26-6.
R: Fuchs, M. Potravinová alergie a intolerance. Praha: Mladá fronta, 2016. ISBN 978-80-204-3757-0.
A: Chrpová, D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing, a. s. Praha; 2010. ISBN 978-80-247-2512-3.
A: Kalvach Z. et al. Geriatrie a Gerontologie. Vyd. 1. Praha : Grada, 2004. 864 s. ISBN 80-247-0548-6.
R: Kasper, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada s.r.o. 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
R: Kohout, P. Kotrlíková E. Základy klinické výživy. 1. vydání, Krigl, Praha, 2005. ISBN 80-86912-08-6.
A: Kohout, P., Rušavý Z., Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Forsapi, Praha, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2.
A: Kohout, P. et al. Vybrané kapitoly z klinické výživy II. Praha: Forsapi, 2016. ISBN 978-80-87250-32-7.
A: Krch, F. D. Poruchy příjmu potravy. Grada Publishing a. s., Praha, 2005. ISBN 80-247-0840-X.
A: Krch, F. D. Bulimie, jak bojovat s přejídáním. 3. doplněné a přepracované vydání, Grada Publishing a. s., Praha, 2007. ISBN 80-247-2130-9.
A: Krch, F. D. Mentální anorexie. 2.přepracované vyd. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-807-4.
A: Mandelová, L. Hrnčiříková I. Základy výživy ve sportu. 1.vydání Masyrykova univerzita, Brno, 2007. ISBN 978-80-210-4281-0
A: Pánek, J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Svoboda Servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5
A: Svačina, Š. et al. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6.
R: Svačina, Š. et al. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 1. vyd. Praha: Triton, 2012. ISBN 978-807-3873-479.
R: Vilikus, Z. Výživa sportovců a sportovní výkon. Karolinum Praha 2015. ISBN 9788024631684.
A: Vokurka, M. et al. Velký lékařský slovník. 11. Aktualizované vydání, Maxdorf, Praha, 2016. ISBN 9788073454647.
A: Wilhelm, Z. et al. Výživa v onkologii. 2. vydání, NCO NZO, Brno, 2004. ISBN 80-7013-410-0.
A: Zadák, Z. Výživa v intenzivní péči. 2.rozšířené a aktualizované vydání, Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2844-5.
A: Zlatohlávek, L. Klinická dietologie a výživa. Current Media s.r.o. 2016. ISBN 978-80-88129-03-5.
A: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
Last update: Kubová Petra Ing. (24.02.2018)
D: Alpers,D.H., Stenson,W.F., Taylor,B.E., Bier,D.N.M. Manual of Nutritional Therapeutics. Lippincott Williams & Wilkins, London, 2008; ISBN 978-0-7817-6481-2.
Z: Fruehauf, P. a Szitanyi P. Výživa v pediatrii. Praha: Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, 2013. ISBN 978-80-87023-26-6.
Z: Fuchs, M. Potravinová alergie a intolerance. Praha: Mladá fronta, 2016. ISBN 978-80-204-3757-0.
D: Chrpová, D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing, a. s. Praha; 2010. ISBN 978-80-247-2512-3.
D: Kalvach Z. et al. Geriatrie a Gerontologie. Vyd. 1. Praha : Grada, 2004. 864 s. ISBN 80-247-0548-6.
Z: Kasper, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada s.r.o. 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
Z: Kohout, P. Kotrlíková E. Základy klinické výživy. 1. vydání, Krigl, Praha, 2005. ISBN 80-86912-08-6.
D: Kohout, P. Rušavý Z., Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Forsapi, Praha, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2.
D: Kohout, P. a kol. Vybrané kapitoly z klinické výživy II. Praha: Forsapi, 2016. ISBN 978-80-87250-32-7.
D: Krch, F. D. Poruchy příjmu potravy. Grada Publishing a. s., Praha, 2005. ISBN 80-247-0840-X.
D: Krch, F. D. Bulimie, jak bojovat s přejídáním. 3. doplněné a přepracované vydání, Grada Publishing a. s., Praha, 2007. ISBN 80-247-2130-9.
D: Krch, F. D. Mentální anorexie. 2.přepracované vyd. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-807-4.
D: Mandelová, L. Hrnčiříková I. Základy výživy ve sportu. 1.vydání Masyrykova univerzita, Brno, 2007. ISBN 978-80-210-4281-0
D: Pánek, J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Svoboda Servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5
D: Svačina, Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6.
Z: Svačina, Š. a kol. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 1. vyd. Praha: Triton, 2012. ISBN 978-807-3873-479.
Z: Vilikus, Z. Výživa sportovců a sportovní výkon. Karolinum Praha 2015. ISBN 9788024631684.
D: Vokurka, M. a kol. Velký lékařský slovník. 11. Aktualizované vydání, Maxdorf, Praha, 2016. ISBN 9788073454647.
D: Wilhelm, Z. a kol. Výživa v onkologii. 2. vydání, NCO NZO, Brno, 2004. ISBN 80-7013-410-0.
D: Zadák, Z. Výživa v intenzivní péči. 2.rozšířené a aktualizované vydání, Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2844-5.
D: Zlatohlávek, L. Klinická dietologie a výživa. Current Media s.r.o. 2016. ISBN 978-80-88129-03-5.
D: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
Learning resources -
Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/
Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/
Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/
European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu
Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/
Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/
Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/
European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu
Výživa a potraviny, periodikum (vydavatel Společnost pro výživu, Výživaservis s.r.o, Praha) ISSN 1211-846X
Studijní pomůcka: osnova jednotlivých přednášek z oboru „Dietologie“, dodávaná studentům v elektronické formě
Requirements to the exam -
Last update: Vlčková Martina Ing. (30.01.2018)
Within the extent of the syllabus.
Last update: Vlčková Martina Ing. (30.01.2018)
V rozsahu sylabu.
Syllabus -
Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
1. Nutrition of pregnant and lactating women, nutrition of children and adolescents, alternative nutritional gudelines
2. Nutrition of seniors, athletes
3. Dietary system in hospital, basic, special and standardized diets
4. Metabolic osteopathy and selected metabolic diseases
5. Diet in diabetes, sweeteners
6. Diet for food intake disorders, reducing diet
7. Diet in cardiovascular diseases
8. Diet in diseases of the oral cavity, esophagus and stomach
9. Diet in small and large intestine diseases
10. Diet in liver, gall bladder, biliary tract and pancreas diseases
11. Diet in food allergies and intolerances
12. Diet in kidney and urinary tract diseases
13. Nutrition and cancer, malnutrition
14. Food for special nutrition and dietary supplements
Last update: Kubová Petra Ing. (24.02.2018)
1. Výživa těhotných a kojících žen, výživa dětí a dospívajících, alternativní výživové směry
2. Výživa seniorů, sportovců
3. Dietní systém v nemocnici, základní, speciální a standardizované diety
4. Metabolické osteopatie a vybraná metabolická onemocnění
5. Dieta u diabetu, náhradní sladidla
6. Dieta u poruch příjmu potravy, redukční dieta
7. Dieta u kardiovaskulárních onemocnění
8. Dieta u onemocnění dutiny ústní, jícnu a žaludku
9. Dieta u onemocnění tenkého a tlustého střeva
10. Dieta u onemocnění jater, žlučníku, žlučových cest a pankreatu
11. Dieta u potravinových alergií a intolerancí
12. Dieta u onemocnění ledvin a močových cest
13. Výživa a nádorová onemocnění, malnutrice
14. Potraviny pro zvláštní výživu a doplňky stravy
Entry requirements - Czech
Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
Výživa a výživová politika
Registration requirements -
Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
Nutrition and nutrition policy
Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
Výživa a výživová politika
Course completion requirements -
Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (25.01.2018)
Form course completion: credit, oral examination
Terms completion of the course: Successful defense of individual project (credit) + oral examination
Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (25.01.2018)
Forma zakončení předmětu: zápočet, ústní zkouška
Podmínky zakončení předmětu: Úspěšná obhajoba individuálního projektu (zápočet) + absolvování ústní zkoušky