The subject is focused on explanation of basic functions of food packages, first of all on the protective role. The students should understand the principles of food package design concerning the protection against mechanical changes, humidity influence, redox processes, flavour changes, temperature variation, microorganism contamination, action of insect and animals, etc. The hygienic as well as environmental aspects of food packaging systems are also stressed. The basic principles of the design of food packaging machines are mentioned, too.
Last update: Fialová Jana (19.12.2017)
Předmět je zaměřen na pochopení základních funkcí obalu při zpracovává potravin, zejména na jeho funkci ochrannou. Porozumění principů konstrukce obalů z hlediska ochrany baleného produktu před mechanickými změnami, změnami vlhkosti, oxidačními procesy, změnami chuti a vůně, působení teploty, kontaminací mikroorganismy, působení hmyzu a hlodavců atd. Důraz je kladen i na hygienické aspekty obalů potravin a vliv systémů balení na životní prostředí. V základních rysech jsou zmíněny i principy balících strojů.
Aim of the course -
Last update: Fialová Jana (19.12.2017)
The students will able to:
i) propose the packaging system for particular food product including the specification of functional parameters of suitable packaging materials,
ii) specify the possibility of application of given packaging material in food processing,
iii) communicate properly with producers and suppliers of food packaging materials.
Last update: Fialová Jana (19.12.2017)
Studenti budou umět:
Navrhnout systém balení pro daný potravinářský výrobek včetně specifikace funkčních vlastností vhodných obalových materiálů
Specifikovat možnosti použití určitého obalového materiálu při zpracování potravin
Patřičně komunikovat s výrobci a dodavateli obalových prostředků pro potravinářské výroby
Literature -
Last update: Vápenka Lukáš Ing. Ph.D. (11.09.2023)
R: Robertson G.L., Food Packaging: Principles and Practice, Third Edition, CRC Press, 2012,978-1-4398-6241-4
A: Arvanitoyannis I., Modified Atmosphere and Active Packaging Technologies, CRC Press, 2012, 978-1-43-980044-7
A: Coles R. a kol., Food Packaging Technology, Blackwell, 2003, 978-0849397882
Last update: Vápenka Lukáš Ing. Ph.D. (11.09.2023)
Z: Čurda D., Balení potravin, SNTL, Praha 1982
D: Arvanitoyannis I., Modified Atmosphere and Active Packaging Technologies, CRC Press, 2012, 978-1-43-980044-7
D: Coles R. a kol., Food Packaging Technology, Blackwell, 2003, 978-0849397882
D: Robertson G.L., Food Packaging: Principles and Practice, Third Edition, CRC Press, 2012,978-1-4398-6241-4
Learning resources -
Last update: Vápenka Lukáš Ing. Ph.D. (11.09.2023)
The script for subject Food Packaging (in Czech): Dobiáš J., Vápenka L., Votavová L., Balení potravin, Praha 2019 (https://vydavatelstvi.vscht.cz/katalog/publikace?uid=uid_isbn-978-80-7592-052-2)
E-learning (in Czech): Balení potravin (https://e-learning.vscht.cz/course/view.php?id=390)
Last update: Vápenka Lukáš Ing. Ph.D. (11.09.2023)