The course is focused on quality systems and food safety in the production and distribution of food. The course will teach the principles of the critical control points (HACCP) requirements and other standards applying in food safety management. (ISO 22000, BRC, IFS, ISO 9001, etc.).
The students will learn procedures for establishing standards and requirements of HACCP systems by food business operators in the during lessons and practical assignments. Practical examples through the process of risk analysis and risk management and crisis management in the production and distribution of food. During the lessons students will learn the basic rules and procedures for auditing the quality and food safety systems.
Last update: Pivoňka Jan Ing. Ph.D. (09.09.2020)
Předmět je zaměřen na systémy řízení kvality a zdravotní nezávadnosti při výrobě a distribuci potravin. V rámci předmětu jsou vyučovány principy systému kritických kontrolních bodů (HACCP) a požadavky dalších norem uplatňujících se v managementu bezpečnosti potravin. (ISO 22000, BRC, IFS, ISO 9001 aj.)
Při výuce a praktických úkolech si studenti osvojí postupy zavádění požadavků norem a systémů HACCP u provozovatelů potravinářských podniků. Posluchači se na praktických příkladech seznámí s postupy analýzy nebezpečí a řízením rizika a řešením krizových situací při výrobě a distribuci potravin. Během výuky si osvojí základní postupy a pravidla pro auditování systému jakosti a bezpečnosti potravin.
Aim of the course -
Last update: Hladíková Jana (18.01.2018)
Students will be able to:
Understand general principles of food law.
Understand the quality management systems and food safety.
Conduct a hazard analysis and risk analysis in the production and distribution of food.
Establish critical control points for food business operators.
Solve crisis situations arising during the production and distribution of food.
Implement the requirements of norms and standards (HACCP, ISO 22000, BRC, IFS, ISO 9000).
Last update: Hladíková Jana (18.01.2018)
Studenti budou umět:
Pochopit základní principy potravinového práva EU a ČR.
Orientovat v systemech řízení jakosti a bezpečnopsti potravin používaných u provozovatelů potravinářských podniků.
Provést analýzu nebezpečí a analýzu rizik při výrobě a distribuci potravin.
Závést systém kritických kontrolních bodů u provozovatelů potravinářských podniků.
Samostatně řešit krizové situace vznikající při výrobě a distribuci potravin.
Zavádět požadavky norem a standardů (HACCP, ISO 22000, BRC, IFS, norem řady ISO 9000) u provozovatelů potravinářských podniků.
Literature -
Last update: Hladíková Jana (18.01.2018)
R:Pieternel A. Luning, Willem J. Marcelis, Food Quality Management;: Technological and Managerial Principles and Practice, Enfield Pub & Distribution Company,2009, ISBN: 9086861164.
R:Pieternel A. Luning, Willem J. Marcelis, Food Quality Management;: Technological and Managerial Principles and Practice, Enfield Pub & Distribution Company,2009, ISBN: 9086861164.