Last update: Sluková Marcela doc. Ing. Ph.D. (27.04.2022)
The laboratory works will be concerned with component food analysis and quality control of raw materials and final foodstuffs. The products such as molasses, sugar, confectionery, mill products, fruits, vegetables, meat products, milk and dairy products will be observed with regard to their nutrients content and physical properties of food component (moisture, starch, non-starch polysaccharides, proteins, lipids, organic acids etc.). The rheology and texture analysis of food and the functional packaging properties will be evaluated also. Microbiology analysis will be realized in chosen food and cosmetic products (basic microbiology evaluation, identification of unknown bacteria in food, estimation of microorganisms of starter and protective cultures, especially lactic acid bacteria).
Last update: Sluková Marcela doc. Ing. Ph.D. (27.04.2022)
Laboratorní práce budou zaměřeny na sledování složení a kontrolu kvality potravinářských surovin a výrobků. V potravinářských materiálech (jako je např. melasa, cukr, cukrovinky, mlýnské výrobky, ovoce, zelenina, masné a mléčné výrobky) budou sledovány obsahy, kvalita a fyzikální vlastnosti složek potravin (vlhkost, škrob, bílkoviny, lipidy, organické kyseliny a další). Budou hodnoceny reologické a texturní vlastnosti potravin a také funkční vlastnosti obalů potravin. U vybraných potravinářských a kosmetických výrobků bude provedeno mikrobiologické hodnocení (základní mikrobiologický rozbor, identifikace neznámé bakterie v potravině, stanovení mikroorganismů startovacích a protektivních kultur, zvl. bakterií mléčného kvašení).
Aim of the course -
Last update: Sluková Marcela doc. Ing. Ph.D. (27.04.2022)
Students will be able to:
analyze food ingredients and food materials using different methods and techniques that are applied in operational practice;
assess the quality of raw materials and intermediate terms used in the manufacturing proces;
evaluate the quality of the final food product;
evaluate the food on a microbiological basis.
Last update: Sluková Marcela doc. Ing. Ph.D. (27.04.2022)
Studenti budou umět:
analyzovat složky potravin a potravinářských surovin různými metodami a technikami, jež se uplaťňují v provozní praxi;
posoudit kvalitu suroviny a meziproduktů z hlediska používaných zpracovatelských procesů;
Instructions, standards, rules relating to the determination of the content, quality and characteristics of the individual ingredients in food materials.
Last update: Sluková Marcela doc. Ing. Ph.D. (27.04.2022)