Last update: Kopecký Dušan doc. Ing. Ph.D. (06.03.2018)
The course is focused on skill practicing from the field of measurement and control in chemical, food and biotechnological processes. During the semester the students will be acquainted with the problems of measurement and control of process quantities such as temperature, pressure, level, flow and concentration; further with features and practical control by P, PI, PID controllers; basics of logic control and programming of simple programmable logic controller; application of thermography and non-contact temperature measurement as well as with methods of data acquisition and processing.
Last update: Kopecký Dušan doc. Ing. Ph.D. (14.02.2018)
Předmět je zaměřen na procvičení praktických dovedností z oblasti měření a regulace v chemických, potravinářských a biotechnologických procesech. V průběhu semestru se studenti seznámí s problematikou měření a regulace procesních veličin jako jsou teplota, tlak, výška hladiny, průtok a koncentrace; dále pak s vlastnostmi a praktickým ovládáním regulátorů typu P, PI, PID; základy logického řízení a programování jednoduchých programovatelných logických automatů; aplikací termografie a bezdotykového měření teploty a také metodami sběru a zpracování dat.
Aim of the course -
Last update: Kopecký Dušan doc. Ing. Ph.D. (06.03.2018)
Students will be able to:
Understand basic characteristics of P, PI, PID controllers and their practical application.
Create a simple program for a programmable logic controller.
Understand the basic theory and possibilities of using simple thermovisions and non-contact thermometers.
Understand basic theory and usability of semiconductor gas sensors.
Last update: Kopecký Dušan doc. Ing. Ph.D. (13.02.2018)
Studenti budou umět:
Základní vlastnosti regulátorů typu P, PI, PID a možnosti jejich praktického použití při regulaci provozních veličin.
Vytvořit jednoduchý program pro programovatelný logický automat.
Základní teorii a možnosti použití jednoduché termovizní techniky a bezdotykových teploměrů.
Základní teorii a použitelnost polovodičových senzorů plynných látek.
Literature -
Last update: Kopecký Dušan doc. Ing. Ph.D. (06.03.2018)
B: Kadlec K., Kmínek M., Kadlec P. (ed) a kolektiv: Měření a řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů. Díl I. Provozní měření. KEY Publishing Ostrava(2017), ISBN 978-80-7418-284-6.
B: Kadlec K., Kmínek M., Kadlec P. (ed) a kolektiv: Měření a řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů. Díl II. Řízení technologických procesů. Key Publishing Ostrava (2017), ISBN 978-80-7418-285-3.
Last update: Kopecký Dušan doc. Ing. Ph.D. (13.02.2018)
Základní:
Z: Návody na laboratorní úlohy dostupné v sekci Studijních opor na webových stránkách Ústavu fyziky a měřicí techniky: https://ufmt.vscht.cz/index.php/cs/elektronicke-pomucky
Z: Kadlec K., Kmínek M., Kadlec P. (ed) a kolektiv: Měření a řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů. Díl I. Provozní měření. KEY Publishing Ostrava(2017), ISBN 978-80-7418-284-6.
Z: Kadlec K., Kmínek M., Kadlec P. (ed) a kolektiv: Měření a řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů. Díl II. Řízení technologických procesů. Key Publishing Ostrava (2017), ISBN 978-80-7418-285-3.
Learning resources -
Last update: Kopecký Dušan doc. Ing. Ph.D. (06.03.2018)