Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (08.07.2013)
The course contains basic information on individual types of nutraceuticals and functional foods. Attention is paid to their structure, occurrence, biosynthesis and active forms. Their function in the body, physiology and the need for humans is discussed. The possible negative effects of high doses and current legislation are mentioned. The use in functional foods and supplements is indicated for the individual active substances.
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (13.11.2012)
Náplní předmětu jsou základní informace o jednotlivých druzích nutraceutik a funkčních potravin. Pozornost je věnována jejich struktuře, výskytu, biosyntéze a aktivním formám. Diskutována je jejich funkce v organismu, fyziologie a potřeba pro člověka. Zmíněny jsou možné negativní efekty vysokých dávek a současná legislativa. Pro jednotlivé účinné látky je uvedeno použití ve funkčních potravinách a suplementech.
Aim of the course -
Last update: TAJ323 (16.08.2013)
Students will be able to:
Recognize nutraceuticals and functional foods available on the market and identify biologically active compounds in them with positive effects on the human organism.
Assess the health benefits and their function in the body.
Identify potential negative effects of high doses on the human organism.
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (13.11.2012)
Studenti budou umět:
Rozpoznat nutraceutika a funkční potraviny dostupná na trhu a identifikovat biologicky aktivní látky s pozitivním účinkem na lidsky organismus v nich obsažené
Posoudit zdravotní přínosy a jejich funkci v organismu
Identifikovat případné negativní dopady vysokých dávek na lidský organismus
Literature -
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (02.07.2013)