The subject covers the possibilities of exploitation of raw materials from renewable sources in organic and pharmaceutical synthesis and in food production. The subject also represents alternative methods of preparation or production of chemical or pharmaceutical raw materials from renewable sources instead of nowadays commonly used oil. It focuses on selected series of natural raw materials, namely saccharides and fats, while other raw materials from renewable sources are only marginally discussed. As sweet and bitter compounds are also involved, one of the topics is also natural and synthetic intensive sweeteners.
Last update: TAJ342 (14.11.2012)
Předmět je zaměřen na výuku možností využití surovin z obnovitelných zdrojů v organické a farmaceutické syntéze a v potravinářské výrobě. Předmět také představuje alternativní způsoby přípravy či výroby chemických a farmaceutických surovin, dnes běžně získávaných z ropy, z obnovitelných zdrojů. Předmět se zaměřuje na vybrané spektrum přírodních surovin, především na sacharidy a tuky, zatímco ostatním surovinám z obnovitelných zdrojů se věnuje pouze okrajově. Jelikož součástí předmětu jsou i sladké a hořké sloučeniny, jedním tématem předmětu jsou i přírodní a syntetická intenzivní sladidla.
Aim of the course -
Last update: TAJ342 (27.09.2013)
Students will be able to:
Utilize raw materials from renewable sources for the synthesis of compounds and materials which are nowadays commonly obtained from oil
Design synthesis of common raw materials using alternative ways
Utilize renewable sources for acquisition or production of food additives or pharmaceutical or other chemical raw materials
Last update: TAJ342 (14.11.2012)
Studenti budou umět:
Využít surovin z obnovitelných zdrojů pro syntézu látek a surovin dnes běžně získávaných z ropy
Využít obnovitelných zdrojů pro získání či výrobu potravinářských doplňků či farmaceutických a jiných chemických surovin
Literature -
Last update: TAJ342 (27.09.2013)
R: Staněk J., Černý M., Pacák J.: Oligosaccharides, Academic Press, New York-London and Publishing House of The Czechoslovak Academy of Sciences, Prague 1965.
A: The Polysaccharides, Volume 2 (Editor: G. O. Aspinal), Academic Press (1983),0120656027 .
A: The Polysaccharides, Volume 3 (Editor: G. O. Aspinal), Academic Press (1983).
A: Carbohydrate Chemistry (E. A. Davidson), Holt, Rinehart & Winston (1967).
A: Natural Products from Plants (Editors: P. B. Kaufman, L. J. Cseke, S. Warber, J. A. Duke, H. L. Brielmann), CRC Press (1999),0849329760.
A: Biermann U. et al.: New Syntheses with Oils and Fats as Renewable Raw Materials for the Chemical Industry. Angew. Chem. Int. Ed. Engl. 39, 2206-2224 (2000),10.1002/1521-3773(20000703).
D: The Polysaccharides, Volume 2 (Editor: G. O. Aspinal), Academic Press (1983),0120656027
D: The Polysaccharides, Volume 3 (Editor: G. O. Aspinal), Academic Press (1983),
D: Carbohydrate Chemistry (E. A. Davidson), Holt, Rinehart & Winston (1967)
D: Natural Products from Plants (Editors: P. B. Kaufman, L. J. Cseke, S. Warber, J. A. Duke, H. L. Brielmann), CRC Press (1999),0849329760
D: Biermann U. a spol.: New Syntheses with Oils and Fats as Renewable Raw Materials for the Chemical Industry. Angew. Chem. Int. Ed. Engl. 39, 2206-2224 (2000),10.1002/1521-3773(20000703)
Learning resources -
Last update: TAJ342 (27.09.2013)
Lecture notes
Last update: TAJ342 (26.09.2013)
Poznámky k přednáškám
Syllabus -
Last update: TAJ342 (27.09.2013)
1. Introduction, renewable sources of energy, definition of fats and saccharides, theory of sweet taste
2. Natural sweeteners (sucrose, glucose, fructose, alditols) and natural intensive sweeteners, overview of the most important synthetic sweeteners
3. Chemical transformations of sucrose
4. Biochemical transformations of sucrose
5. Utilization of glucose
6. Utilization of fructose
7. Cellulose: production and utilization
8. Cellulose ethers and esters industry
9. Starch, modification, utilization
10. Chitin, pectins, hemicelluloses
11. Gums and slimes
12. Glycogen and some minor polysaccharides; lignin: production, utilization
13. Fatty acids and their natural derivatives: synthetic utilization (part 1)
14. Fatty acids and their natural derivatives: synthetic utilization (part 2)
Last update: TAJ342 (14.11.2012)
1. Úvod k předmětu, obnovitelné zdroje energie, definice tuků a sacharidů, teorie sladké chuti
2. Přírodní sladidla (sacharosa, glukosa, fruktosa, alditoly) a přírodní intenzivní sladidla; přehled nejdůležitějších synthetických sladidel
3. Chemické transformace sacharosy
4. Biochemické transformace sacharosy
5. Využití glukosy
6. Využití fruktosy
7. Celulosa: výroba a použití
8. Průmysl etherů a esterů celulosy
9. Škrob, modifikace, využití
10. Chitin, pektiny, hemicelulosy
11. Gumy a slizy
12. Glykogen a některé minoritní polysacharidy; Lignin: výroba, použití
13. Mastné kyseliny a jejich přírodní deriváty: synthetické využití (část 1)
14. Mastné kyseliny a jejich přírodní deriváty: synthetické využití (část 2)
Registration requirements -
Last update: TAJ342 (27.09.2013)
Organic chemistry II or Bioorganic chemistry of natural compounds
Last update: TAJ342 (16.11.2012)
Organická chemie II nebo Bioorganická chemie přírodních látek
Teaching methods
Activity
Credits
Hours
Konzultace s vyučujícími
0.1
3
Účast na přednáškách
1
28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi