The aim of the course is to gain knowledge necessary for interpretation of data obtained by the analytical procedures, based on chromatographic and mass spectrometric principles, which are used for determination of different components of food. The following thematic areas are presented: (i) various chromatographic techniques hyphenated with different mass spectrometric approaches; (ii) interpretation of mass spectra; (iii) software for the identification of analytes and data evaluation; (iv) realization of non-target screening in food analysis; (v) quantification methods and techniques; confirmation; (vi) statistical methods for data processing (multivariate analysis).
Last update: Vlčková Martina Ing. (19.07.2018)
Cílem výuky v rámci předmětu je získat znalosti nutné k interpretaci analytických dat, získaných metodami chromatografie a hmotnostní spektrometrie, které se používají k analýze složek potravin. V předmětu jsou probírány tyto hlavní oblasti: (i) chromatografické techniky spojené s různými přístupy hmotnostní spektrometrie; (ii) interpretace hmotnostních spekter; (iii) softwary pro identifikaci analytů a vyhodnocování dat; (iv) realizace necílového screeningu v analýze potravin; (v) metody a techniky kvantifikace a konfirmace; (vi) statistické metody zpracování dat (multivariační analýza).
Aim of the course -
Last update: Vlčková Martina Ing. (23.07.2018)
Students will understand the principles of modern separation and detection techniques based on high-resolution gas and liquid chromatography with different types of mass spectrometric detectors. They will get the knowledge of mass spectra interpretation, and learn about different softwares used for analytes identification and quantification. They will be able to implement target analyzes and non-target screening, taking into account available analytical instrumentation, and will have the knowledge necessary to properly evaluate and interpret the measured data.
Last update: Vlčková Martina Ing. (18.07.2018)
Studenti po absolvování předmětu porozumí principům moderních separačně-detekčních technik na bázi vysokorozlišovací plynové a kapalinové chromatografie s různými typy hmotnostně-spektrometrických detektorů. Naučí se interpretovat hmotnostní spektra a seznámí se s řadou softwarů používaných pro identifikaci analytů a kvantifikaci analytů. Budou schopni realizace cílových analýz i necílového screeningu, s ohledem na dostupnou analytickou instrumentaci, a budou disponovat znalostmi nutnými k řádnému vyhodnocení a interpretaci naměřených dat.
Literature -
Last update: Stránská Milena doc. Ing. Ph.D. (15.11.2022)
Pradip K. Ghosh: Introduction to Protein Mass Spectrometry, 2015, ISBN: 978-0-12-802102-6, Elsevier
Mike S. Lee: Mass Spectrometry Handbook, 2012, ISBN:9780470536735, Wiley
Z: Kind T., Tsugawa H., Cajka T., Ma Y., Lai Z., Mehta S.S., Wohlgemuth G., Barupal D.K., Showalter M.R., Arita M., Fiehn O.: Identification of small molecules using accurate mass MS/MS search. Mass Spec Rev. 2017;9999:1–20.
Last update: Stránská Milena doc. Ing. Ph.D. (15.11.2022)
Pradip K. Ghosh: Introduction to Protein Mass Spectrometry, 2015, ISBN: 978-0-12-802102-6, Elsevier
Mike S. Lee: Mass Spectrometry Handbook, 2012, ISBN:9780470536735, Wiley
Z: Kind T., Tsugawa H., Cajka T., Ma Y., Lai Z., Mehta S.S., Wohlgemuth G., Barupal D.K., Showalter M.R., Arita M., Fiehn O.: Identification of small molecules using accurate mass MS/MS search. Mass Spec Rev. 2017;9999:1–20.