Last update: Čížková Helena doc. Ing. Ph.D. (25.05.2018)
The course summarizes the physiological, enzymatic, chemical and microbiological changes taking place in foods, and explain the basic principles of food preservation in the context of classification methods, i.e. - abiosis and anabiosis, and defines new trends. This course allows students to combine the information obtained from the previous study to evaluate the relationships especially aimed at identifying causes of changes or defects and to predict behaviour of food at different storage conditions or processing. Completion of the course, students will apply with greater understanding principles of HACCP and procedures based on risk analysis.
Last update: Čížková Helena doc. Ing. Ph.D. (25.05.2018)
Předmět shrnuje změny probíhající v potravinách, fyziologické, enzymové, chemické a mikrobiologické a
vysvětluje základní principy konzervace potravin v rámci klasické klasifikace postupů a definuje trendy v oboru. Výuka vede studenty k provázání dosud načerpaných informací z předcházejícího studia a k hodnocení širších souvislostí zejména zaměřených na určení příčiny změn nebo
defektů a k predikci chování potraviny v různých podmínkách skladování nebo zpracování. Absolvování předmětu
umožní studentům také s větším porozumění uplatnit principy HACCP a postupy založené na analýze rizik.
Aim of the course -
Last update: Čížková Helena doc. Ing. Ph.D. (04.06.2018)
Students will be able to:
To predict the behavior of food at different processing conditions and storage.
To optimize the production process in terms of increasing the sensorial and nutritional value and maintaining food safety.
To identify the causes of changes or defects food during production and storage.
Last update: Čížková Helena doc. Ing. Ph.D. (12.06.2018)
Studenti budou umět:
Predikovat chování potraviny v různých podmínkách zpracování a skladování.
Optimalizovat výrobní proces z hlediska zachování bezpečnosti a zvýšení nutriční a senzorické hodnoty potraviny.
Určit příčiny změn nebo defektů potravin během výroby a skladování.
Literature -
Last update: Čížková Helena doc. Ing. Ph.D. (12.06.2018)
R: Fellows P.J.,Food Processing Technology, Principles and Practice, Woodhead Publishing,2009,978-1-84569-216-2.
D: Kadlec P.,Melzoch K.,Voldřich M. a kol.,Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob,Key Publishing,Ostrava,2011,978-80-7418-086-6.
D: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. a kol.,Co byste měli vědět o výrobě potravin, Technologie potravin, Key Publishing,Ostrava,2009,978-80-7418-051-4.
Learning resources -
Last update: Čížková Helena doc. Ing. Ph.D. (12.06.2018)
Last update: Čížková Helena doc. Ing. Ph.D. (12.06.2018)
Lectures, tutorials, project work.
Last update: Čížková Helena doc. Ing. Ph.D. (12.06.2018)
Přednášky vyučujících, konzultace, samostatná práce na projektu.
Requirements to the exam -
Last update: Čížková Helena doc. Ing. Ph.D. (12.06.2018)
Not required
Last update: Čížková Helena doc. Ing. Ph.D. (12.06.2018)
Nejsou
Syllabus -
Last update: Čížková Helena doc. Ing. Ph.D. (04.06.2018)
Division into 4 modules:
1) P1: Principles of food preservation (factors affecting unwanted food changes, explanation of principles of preservation based on properties of microorganisms, chemical, physical and enzymatic changes, traditional methods of preserving foods).
2) P1: Advances and trends in the field, advantages and limitations of new methods and approaches (e.g. hurdle theory, active packaging systems, mild physical methods of food processing, bacteriocins).
3) W1: Practical tasks to predict the changes in food under different processing and / or storage conditions, and to propose the optimization and corrective measures in production and distribution chain. It includes the implementation of selected physico-chemical, chemical and microbiological analyses of foods (in the case of packaged foods also inner atmosphere analysis) using modern analytical techniques and instruments.
4) W2: Independent project elaborated with respect to the dissertation theme
Last update: Čížková Helena doc. Ing. Ph.D. (12.06.2018)
Rozdělní předmětu do 4 modulů:
1) P1: Principy úchovy potravin (faktory ovlivňující nežádoucí změny v potravinách, vysvětlení principů konzervace na základě vlastností mikroorganismů, chemických, fyzikálních a enzymových změn, základní metody konzervace potravin).
2) P1: Pokroky a trendy v oboru, výhody a omezení nových metod a přístupů (např. překážková teorie, aktivní systémy balení potravin, šetrné fyzikální metody ošetření potravin, bakteriociny).
3) W1: Praktické úlohy zaměřené na predikci chování potraviny v různých podmínkách zpracování a/nebo skladování a návrhy optimalizace a nápravných opatření během výroby a distribuce. Součástí je provádění vybraných fyzikálně-chemických, chemických a mikrobiologických rozborů potravin a v případě balených potravin rozborů atmosféry s využitím moderních analytických postupů a přístrojů.
4) W2: Samostatný projekt vypracovaný s ohledem na téma disertační práce.
Entry requirements -
Last update: Čížková Helena doc. Ing. Ph.D. (12.06.2018)
Not required
Last update: Čížková Helena doc. Ing. Ph.D. (12.06.2018)
Nejsou
Registration requirements -
Last update: Čížková Helena doc. Ing. Ph.D. (12.06.2018)
Not required
Last update: Čížková Helena doc. Ing. Ph.D. (12.06.2018)
Nejsou
Course completion requirements -
Last update: Čížková Helena doc. Ing. Ph.D. (12.06.2018)
Oral examination and elaboration of project with regard to the topic of dissertation.
Last update: Čížková Helena doc. Ing. Ph.D. (12.06.2018)
Ústní zkouška a vypracování samostatného projektu s ohledem na téma disertační práce.