PředmětyPředměty(verze: 963)
Předmět, akademický rok 2013/2014
  
Tradiční biotechnologie - D319022
Anglický název: Traditional Biotechnology
Zajišťuje: Ústav biotechnologie (319)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2011 do 2014
Semestr: oba
Body: 0
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky:
Rozsah, examinace: 0/0, Jiné [HT]
Počet míst: zimní:neurčen / neurčen (neurčen)
letní:neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: Dostálek Pavel prof. Ing. CSc.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Biotechnologie založené na využití aktivity jednobuněčných organismů vedoucí k produkci celé řady látek jako jsou ethanol, organické kyseliny, aminokyseliny, organická rozpouštědla, antibiotika, vitaminy, enzymy, lipidy, polymery, biomasa apod. Biochemismus procesů. Průmyslově využitelné mikroorganismy. Suroviny pro biotechnologické výroby, jejich předúprava a příprava médií. Bioinženýrské aspekty bioprocesů - uspořádání bioprocesu, jednotkové operace, monitorování a řízení bioprocesů a jejich modelování. Design biotechnologických výrob. Ekonomické ukazatele. Zařízení v biotechnologických výrobách. Tradiční biotechnologické procesy jako jsou sladařství a pivovarství, lihovarství, vinařství, octárenství, drožďárenství, výroby kyseliny citronové a mléčné, aceton-butanolové kvašení, výroba ergosterolu atd.
Poslední úprava: Dostálek Pavel (18.11.2015)
 
VŠCHT Praha