PředmětyPředměty(verze: 963)
Předmět, akademický rok 2013/2014
  
Polysacharidy, jejich vlastnosti a využití - D320015
Anglický název: Polysaccharides, Properties and Applications
Zajišťuje: Ústav sacharidů a cereálií (321)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2013 do 2016
Semestr: oba
Body: 0
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky:
Rozsah, examinace: 0/0, Jiné [HT]
Počet míst: zimní:neurčen / neurčen (neurčen)
letní:neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je určen pouze pro doktorandy
student může plnit i v dalších letech
předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: Čopíková Jana prof. Ing. CSc.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Předmět je sestaven z přednášek zaměřených na prohloubení teoretických znalostí v oblasti chemie přírodních a modifikovaných polysacharidů a jejich praktického využití v různých oborech průmyslu. Jednotlivé přednášky jsou věnovány postupům isolace, přečištění, fyzikálním vlastnostem, chemické modifikace a strukturní analýze polysacharidů.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.10.2018)
Výstupy studia předmětu -

Rozšířené znalosti o polysacharidech s cílem na doktorskou práci.

Poslední úprava: Čopíková Jana (28.03.2014)
Literatura -

Food Polysaccharidws and Their Aoplications, eduted by Alistair M. Stephen, GlynO. Phillips, peter A. Williams, Taylorand Francis Group, ISBN 10:0-8247-5922-2

Poslední úprava: Čopíková Jana (28.03.2014)
Sylabus -

Předmět obsahuje několik bloků: (a) výskyt a význam polysacharidů v přírodě, (b) preparativní a analytické aspekty, (c) modifikace polysacharidů, (d) fyzikální vlastnosti a biologické aktivity polysacharidů, (e) využití polysacharidů při tvorbě struktury potravin a ve farmacii.

Velká část přednášek je věnovaná přehledu průmyslově a medicinálně významných polysacharidů z rostlinných, živočišných, fungálních a mikrobiálních zdrojů.

Dále budou probírány otázky vázáné s isolací, čištěním a analýzou složení, struktury a molekulové hmotností polysacharidů. Polysacharidy budou popsány jako hydrokoloidy, tj. jejich chovaní ve vodném prostředí. Budou probrány možnosti rozšíření využití polysacharidů cestou chemické nebo jiné modifikace. Aktivní účast studentů doktorského studia bude zaměřena na výzkum polysacharidů majících význam pro jejich doktorské práce.

Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.10.2018)
Studijní opory -

Vědecké databáze, např. SciFinder, časopisy např.: : Carbohydrate Polymers, Carbohydrate Research, Cellulose.

Poslední úprava: Čopíková Jana (06.04.2014)
Vstupní požadavky -

Ukončené studium na úrovni magisterského studia.

Poslední úprava: Čopíková Jana (06.04.2014)
Hodnocení studenta
Forma Váha
Obhajoba individuálního projektu 100

 
VŠCHT Praha