|
|
|
||
Předmět tvoří základní přípravu potravinářských technologů pro aplikaci inženýrského základu při řízení a kontrole potravinářských a biotechnologických výrob. Navazuje na předcházející obecné předměty chemického inženýrství a fyzikální chemie a rozšiřuje je v oblastech, jež jsou charakteristické pro potravinářské výroby a biotechnologie. Předmět dává podklady nejen pro studium vlastních technologií, ale např. pro balení a skladování potravin a pro studium změn nutričních hodnot během zpracování potravinářských surovin. Zvláštní důraz je kladen na nové a perspektivní procesy a trendy, jež jsou zaváděny do potravinářských technologií.
Poslední úprava: Henke Svatopluk (26.01.2018)
|
|
||
Studenti budou umět:
Řídit a kontrolovat potravinářské procesy z pohledu energetické spotřeby, vlivu na životní prostředí, minimalizace zásahu do suroviny, minimalizace ovlivnění nutriční hodnoty výrobku při zpracování.
Nalézt vhodné řešení pro vyšší zhodnocení surovin, tj výběr separačních a izolačních procesů, pro získání biologicky a nutričně cenných látek ze surovin a meziproduktů potravinářských výrob.
Umět zhodnotit a vybrat vhodný technologický proces či postup pro úpravu nebo získávání látky s požadovanými biologickými účinky, navrhnout a vypočítat vhodné podmínky pro následné skladovací a distribuční procesy.
Základní znalost a přehled moderních a perspektivních procesů v potravinářských a biotechnologických výrobách. Poslední úprava: Henke Svatopluk (26.01.2018)
|
|
||
Absolvování všech konzultací. Vypočtení příkladů - písemná zkouška. Složení ústní zkoušky. Poslední úprava: Henke Svatopluk (26.01.2018)
|
|
||
P.J. Fellows: Food processing technology, CRC Press, Boca Raton, 2009. G. Barbosa-Canovas: Global issues in food science and technology, Elsevier, London, 2009. A.I. Schaefer: Nanofiltration. Elsevier, Oxford, 2005. P. Kadlec, K. Melzoch, M. Voldřich a kol.: Technologie potravin - Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. KEY Publishing, Ostrava, 2012. Poslední úprava: Henke Svatopluk (26.01.2018)
|
|
||
Přednášky, semináře, cvičení, výpočetní učebna pro řízení, modelování a simulaci procesů Poslední úprava: Henke Svatopluk (26.01.2018)
|
|
||
1. Sdílení hmoty, extrakce, difúzní pochody
2. Krystalizace, nukleace a srážení
3. Distribuce částic, granulometrická analýza
4. Sdílení tepla, neustálené sdílení tepla
5. Záhřev, chlazení, odpařování, zmrazování, fluidní procesy
6. Termofyzikální vlastnosti potravin a surovin
7. Separace, membránové procesy, elektrodialýza
8. Separace na ionexech a gelech, chromatografická separace
9. Reologie, základní typy reologického chování, ideální reometrie
10. Metody a měření reologických vlastností látky
11. Reologické chování reálných látek, reologie nenewtonských medií
12. Desintegrace pevných hmot, mletí, drcení
13. Sedimentace, disperzní soustavy
14. Odstřeďování, aplikace v potravinářském průmyslu Poslední úprava: Henke Svatopluk (26.01.2018)
|
|
||
Vybrané procesy potravinářských a biochemických výrob Poslední úprava: Henke Svatopluk (26.01.2018)
|
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 30 |
Zkouškový test | 30 |
Ústní zkouška | 40 |