Výuka předmětu je zaměřena na popis optimalizace jednotlivých parametrů při vývoji metod v plynové
chromatografii při stanovení různých složek potravin a přírodních produktů, tj. nástřikové techniky, separace látek ?
výběr vhodné kolony, výběr detektoru. Pozornost bude věnována identifikaci problémů, které mohou v průběhu
vývoje analytických metod nastat a možnostem jejich řešení.
Poslední úprava: SMIDOVAL (22.08.2011)
V rámci předmětu se studenti seznámí s aplikačním potenciálem různých variant uspořádaní plynové chromatografie (GC), jak v oblasti cílené analýzy, tak i pro účely necílového screeningu. Akcent je kladen na charakterizaci nejnovějších trendů v a perspektivní vývoj této stěžejní techniky, diskutovány budou i kritické aspekty pro zajištění optimálních pracovních charakteristik.
Poslední úprava: Hajšlová Jana (20.11.2015)
Výstupy studia předmětu -
Studenti budou umět:
Poslední úprava: TAJ323 (07.03.2014)
Students will be able to understand:
Poslední úprava: TAJ323 (07.03.2014)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -
Úspěšné absolvování písemného testu nebo alternativně ústní zkoušky.
Poslední úprava: Hajšlová Jana (20.11.2015)
The successful completion of a written test or alternatively an oral examination.
Poslední úprava: TAJ323 (07.03.2014)
Literatura -
xxx
Poslední úprava: TAJ323 (07.03.2014)
xxx
Poslední úprava: TAJ323 (07.03.2014)
Sylabus -
Vymezení oboru plynové chromatografie, příprava vzorků
Kolony pro GC, vliv parametrů a nastavených podmínek na separační účinnost
Nástřikové techniky a jejich optimalizace
Detektory pro GC jejich volba pro konkrétní analytický úkol a optimalizace provozu
Dvourozměrná GC, optimalizace volby a nastavení systému