Cílem předmětu je objasnění principů současného toxikologického hodnocení možných zdravotních rizik v důsledku výskytu environmentálních kontaminantů a reziduí v potravních řetězcích. Pozornost je též věnována toxickým sloučeninám vznikajícím v průběhu produkce a technologického zpracování potravin. Vedle objasnění základních principů, prezentovány budou i praktické příklady hodnocení rizik s ohledem na inovativní a kritické přístupy používané v současnosti na globální úrovni.
Poslední úprava: Hajšlová Jana (13.04.2014)
The course aims at explanation of the current toxicological strategies employed for the assessment of potential health risks associated with the occurrence of environmental contaminants and residues in food chains. Attention is also paid to the toxic compounds originated during food production / technological processing. In addition to elucidation of basic principles, case studies will be presented as practical risk assessment examples introducing innnovative approaches used nowadays at a global level.
Poslední úprava: Hajšlová Jana (13.04.2014)
Výstupy studia předmětu -
Studenti budou umět:
rozlišit jednotlivé kategorie potenciálně rizikových složek potravin
porozumět současným trendům v oblasti toxikologického hodnocení zdravotních rizik dietární expozice různým škodlivinám
interdisciplinárně komunikovat
Poslední úprava: Hajšlová Jana (13.04.2014)
Students will be able to understand:
classification of individual food toxicants categories
current trends in toxicilogical assessment of health risks associated withj dietary exposure to food toxicants
. interdisciplinary communication
Poslední úprava: Hajšlová Jana (13.04.2014)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -
Úspěšné absolvování předmětu se odvíjí od písemného testu nebo, alternativně, ústní zkoušky.
Poslední úprava: Hajšlová Jana (13.04.2014)
The successful completion of the course is based on a written test or, alternatively, an oral examination.
Poslední úprava: Hajšlová Jana (13.04.2014)
Literatura -
Food Toxicology
Edited by William G . Helferich and Carl K . Winter
CRC Press 2000
Print ISBN: 978-0-8493-2760-5
eBook ISBN: 978-1-4200-3831-6
Handbook of Food Toxicology
S . S . Deshpande
CRC Press 2002
Print ISBN: 978-0-8247-0760-6
eBook ISBN: 978-0-203-90896-9
Food and Nutritional Toxicology
Omaye T . Stanley
CRC Press 2004
Print ISBN: 978-1-58716-071-4
eBook ISBN: 978-0-203-48530-
Poslední úprava: Hajšlová Jana (13.04.2014)
xxx
Poslední úprava: TAJ323 (07.03.2014)
Sylabus -
Principy toxikologie potravin, současné priority, legislativní aspekty
Strategie odhadu dietární expozice
Případové studie ilustrující process hodnocení zdravotních rizik: