Základní principy kapilární elektroforesy (CE), jevy doprovázející elektroforézu, módy kapilární elektroforézy,
elektroforetická analýza, Instrumentace CE, aplikace CE v analýze potravin.
Poslední úprava: Kvasnička František (19.03.2014)
Basic principles of capillary electrophoresis (CE), phenomena accompanying electrophoresis, modes of CE,
electrophoretic analysis, instrumentation of CE, application of CE in food analysis
Poslední úprava: Kvasnička František (19.03.2014)
Výstupy studia předmětu -
Student bude znát:
principy kapilárních elektroforetických metod
používanou instrumentaci kapilární elektroforesy
postup při volbě vhodných podmínek elektroforetické separace
aplikace kapilární elektroforesy v analýze potravin
Poslední úprava: Kvasnička František (04.03.2014)
Student gets knowledge about:
principles of capillary electrophoresis (CE)
instrumentation of CE
strategy of selection of conditions of electrophoretic separation
application of CE in food analysis
Poslední úprava: Kvasnička František (19.03.2014)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -
3. Foret F., Křivánková L., Boček P.: Capillary zone electrophoresis, (editor Radola B. J.), VCH, Weinheim, Spolková republika Německo, 1993
4. Moore W.J.: Physical Chemistry, 4. vydání, Prentice-Hall, Inc., New Jersey, USA (1972), český překlad Č. Černého a A. Schutze vydalo SNTL v roce 1979
5. články časopisů Electrophoresis, Journal of Chromatography, Analytical Chemistry, Journal of Capillary Elelctrophoresis
2. Foret F., Křivánková L., Boček P.: Capillary zone electrophoresis, (editor Radola B. J.), VCH, Weinheim, Spolková republika Německo, 1993
3. Moore W.J.: Physical Chemistry, 4. vydání, Prentice-Hall, Inc., New Jersey, USA (1972), český překlad Č. Černého a A. Schutze vydalo SNTL v roce 1979
4. papers from journals Electrophoresis, Journal of Chromatography, Analytical Chemistry, Journal of Capillary Elelctrophoresis
(separation compartment, sample loading modes, types of capillaries, high voltage power supply, detectors, hyphenated techniques CITP-CZE, CE-MS, CE-HPLC, commercial analysers)
10) Application of CE in food analysis
(anorganic anions and cations, organic acids and bases, amines, phenols, saccharides, amino acids, peptides, proteins, nucleic acids, viruses, cells and particles)