|
|
|
||
Předmět zahrnuje relevantní disciplíny potřebné pro systémy řízení kvality a bezpečnosti ve výrobě potravin,
shrnuje základní požadavky potravinového práva a národní legislativy, požadavky norem GFSI (BRC, IFS), ISO
9001, ISO 22000, ISO 14000. Na struktuře norem GFSI jsou formou problem based learning a case studies
vysvětlovány základní prvky a postupy systému řízení kvality a bezpečnosti v potravinářském podniku, jako jsou
HACCP, vývoj výrobku, označování, kontrola a zkoušení, vnitřní audit, požadavky na provoz, požadavky provozní a
osobní hygieny. Velký prostor je věnován principům analýzy nebezpečí a analýzy rizik v souvislosti s jednotlivými
technologickými postupy napříč všemi potravinářskými komoditami. Předmět kromě vlastní výroby zahrnuje i
okrajové části, jako jsou požadavky na prvovýrobu a postupy řízení kvality a bezpečnosti v distribuci potravin a ve
stravovacích službách.
Poslední úprava: Ševčík Rudolf (25.03.2014)
|
|
||
Studenti budou mít pokročilé znalosti ze systémů řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti, které se používají v potravinářském průmyslu. Studenti budou umět: Orientovat se v platné národní a evropské legislativě týkající se výroby a distribuci potravin. Orientovat v systémech řízení jakosti a bezpečnosti potravin používaných u provozovatelů potravinářských podniků. Zavést a udržovat systémy jakosti v potravinářských provozech. Provést analýzu nebezpečí a analýzu rizik při výrobě a distribuci potravin. Zavést systém kritických kontrolních bodů u provozovatelů potravinářských podniků. Samostatně řešit krizové situace vznikající při výrobě a distribuci potravin. Zavádět požadavky norem a standardů (HACCP, ISO 22000, BRC, IFS, norem řady ISO 9000) u provozovatelů potravinářských podniků.
Poslední úprava: Ševčík Rudolf (25.03.2014)
|
|
||
Samostatný odborný projekt, zkouškový test, ústní zkouška. Poslední úprava: Ševčík Rudolf (25.03.2014)
|
|
||
R:Pieternel A. Luning, Willem J. Marcelis, Food Quality Management;: Technological and Managerial Principles and Practice, Enfield Pub & Distribution Company,2009, ISBN: 9086861164. A:Norma IFS Food - příručka pro úspěšný audit, M.Šuška, ISBN: 978-80--905301-0-2. Kadlec, Melzoch, Voldřich: Technologie potravin, Co byste měli vědět o výrobě potravin, Key Publishing 2009. Codex Alimentarius: GENERAL PRINCIPLES OF FOOD HYGIENE CAC/RCP 1-1969. Poslední úprava: Ševčík Rudolf (25.03.2014)
|
|
||
1. Legislativa týkající se výroby a distribuce potravin (národní legislativa, legislativa EU). 2. Systémy řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti uplatňované při výrobě potravin (HACCP, ISO 9000:2000, ISO 22 000). 3. Privátní normy bezpečnosti potravin (GFSI, IFS, BRC, FSSC22000, GlobalGap). 4. Zavádění, udržování a ověřování systému jakosti a bezpečnosti potravin. 5. Audity systému jakosti a bezpečnosti potravin.
Poslední úprava: Ševčík Rudolf (25.03.2014)
|
|
||
Znalosti technologie potravin a chemie potravin. Principy úchovy a balení potravin. Poslední úprava: Ševčík Rudolf (25.03.2014)
|