|
|
|
||
Předmět je zaměřen na získání informací o mikroorganismech vyskytujících se v prostředí.
Student bude seznámen se základními vlastnostmi mikroorganismů, se způsoby degradace substrátů nezbytných pro jejich růst a dělení. Dále bude probrán vliv faktorů na metabolickou a fyziologickou aktivitu a způsoby ovlivnění metabolické a fyziologické aktivity např. přídavky nutrientů. V poslední části budou popsány zásady práce v mikrobiologické laboratoři.
Část předmětu bude zaměřena na praktickou výuku, kde se studenti seznámí se základními postupy stanovení mikroorganismů ve vzorcích z prostředí.
Poslední úprava: Chumchalová Jana (30.07.2014)
|
|
||
Studenti budou umět: rozdělení mikroorganismů, základy taxonomie mikroorganismů, metabolismu a genetiky, principy stanovení a metabolické aktivity mikroorganismů, základní laboratorní techniky používané pro stanovení a charakterizaci metabolické aktivity mikroorganismů. Poslední úprava: Chumchalová Jana (05.09.2017)
|
|
||
Z: MAIER, Raina M., Ian L. PEPPER a Charles P. GERBA. Environmental Microbiology. 2. vyd. China: Academic Press, 2009, ISBN 978-0-12-370519-8. D: Schaechter M.: Encyclopedia of Microbiology, 3. vyd. Academic Press, 2009, ISBN: 978-0-12-373944-5. Poslední úprava: Chumchalová Jana (05.09.2017)
|
|
||
Požadavky ke zkoušce: odevzdání protokolu z laboratorních cvičení, v rozsahu sylabu (dále doporučená literatura) bude posluchač skládat písemnou zkoušku a poté bude dotazován ústně. Poslední úprava: Chumchalová Jana (05.09.2017)
|
|
||
1. Vymezení předmětu mikrobiologie v ochraně životního prostředí. Mikrobiologické názvosloví a taxonomie, rozdělení mikroorganismů a jejich specifikace. 2. Základní struktura mikrobiálních buněk (bakterie, kvasinky, plísně, prvoci, řasy a viry) a jejich chemické složení. 3. Mikrobiální metabolismus - základní rysy (rozklad sacharidů, lipidů a dusíkatých látek). Katabolické a anabolické procesy. 4. Vliv vnitřních a vnějších faktorů na růst a vlastnosti mikroorganismů. 5. Výživa mikroorganismů. Růstová křivka (růst v baňkách a v prostředí, fáze růstu a růstové konstanty, kontinuální kultivace). 6. Principy kultivačního stanovení mikroorganismů. Způsob odběru, úchovy a přípravy vzorku k rozboru. 7. Výskyt a význam mikroorganismů v životním prostředí a způsob stanovení (horninové prostředí, voda, ovzduší). 8. Požadavky na mikrobiologickou laboratoř. Zásady práce v mikrobiologické laboratoři. 9. Laboratorní práce - Bezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři. Příprava sterilních pomůcek, příprava a sterilizace ředících roztoků, kultivačních a diagnostických medií. 10. Laboratorní práce - Kontrola sanitace prostředí laboratoře a hygienických opatření. 11. Laboratorní práce - Stanovení celkového počtu bakterií, kvasinek a plísní ve vzorku horninového prostředí. 12. Laboratorní práce - Stanovení celkového počtu kultivovatelných a indikátorových mikroorganismů ve vzorku vody. 13. Laboratorní práce - Izolační techniky mikroorganismů. Světelná mikroskopie nativních a barvených preparátů bakterií. 14. Laboratorní práce - Sledování vlivu vnějších faktorů na růst mikroorganismů.
Poslední úprava: Chumchalová Jana (30.07.2014)
|
|
||
http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/(ISSN)1462-2920/issues Poslední úprava: Chumchalová Jana (22.01.2018)
|
|
||
Základy biologie Poslední úprava: Chumchalová Jana (05.09.2017)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 2 | 56 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Zkouškový test | 30 |
Ústní zkouška | 30 |