|
|
|
||
Předmět je zaměřen na souhrn znalostí mikrobiologie a biochemie a jejich uplatnění v biotechnologických procesech. Základem je přehled nejdůležitějších mikrobiálních druhů z hlediska biotechnologického využití, jejich isolace, charakterizace a možná regulace jejich metabolismů. Dále jsou zde představeny fermentační a isolační techniky jednotlich výrob primárních a sekundárních metabolitů. Poslední úprava: Lovecká Petra (09.11.2012)
|
|
||
Studenti budou umět: Nejdůležitější mikrobiální producenty významných biologicky aktivních látek (antibiotika, enzymy, aminokyseliny) a primárních metabolitů Metodiky isolace, selekce a kultivace mikrobiálních kmenů. Fermetační procesy. Využití mikroorganismů v ochraně životního prostředí. Poslední úprava: Lovecká Petra (09.11.2012)
|
|
||
Z: Demain A.L., Manual of Industrial Microbiology and Biotechnology, ASM Press, Washington, D.C., 1999,1-55581-128-0 Z: Waites M., Industrial Microbiology, Blackwell Science,2001, 0-632-05307-0 Z: Okafor N., Modern Microbiology and Biotechnology, Science Publishers, 2007, 978-1-57808-513-2 D: Krumphanzl V., Mikrobiální technologie, Academia Praha, 1988, 21-094-87 Poslední úprava: Lovecká Petra (14.11.2012)
|
|
||
1. Obecný přehled průmyslově důležitých mikroorganismů, jejich charakteristika a význam 2. Velké cykly v přírodě (cyklus uhlíku, dusíku, síry) úloha mikroorganismů a rostlin a jejich význam v koloběhu prvků 3. Zdroje průmyslově užívaných mikroorganismů, jejich isolace, metody charakterizace přirozených isolátů, nahromaďovací techniky, růst, kultivační podmínky 4. Šlechtění průmyslově významných mikroorganismů, mutace, výměna genetického materiálu u bakterií, kvasinek a plísní, genové manipulace, cílená mutageneze, konstrukce vysoprodukčních mikrobiálních kmenů a jejich využití v průmyslovém měřítku. 5. Sestavování kultivačních medií pro průmyslově využívané mikroorganismy, suroviny 6. Hlavní metabolické dráhy průmyslově významných organismů, primární a sekundární metabolismus 7. Regulace mikrobiálního metabolismu, transport látek 8. Výrobní zřízení, typy bioreaktorů, typy ferementačních procesů a jejich regulace 9. Mikrobiální a enzymové biotransformace. 10. Přehled základních mikrobiálních výrob, isolace a purifikace produktů. 11. Příprava esenciálních aminokyselin, vitaminů, antibiotik, organických kyselin a probiotik. Významné produkty sekundárního metabolismu rostlin. 12. Průmyslová příprava mikrobiálních a rostlinných enzymů. 13. Geneticky modifikované organismy, příprava, využití a význam. Rizika spojená s využitím GMO a příslušná legislativa. 14. Využití mikroorganismů a rostlin pro odstraňování kontaminantů životního prostředí, sanační metody, toxikologické testy. Poslední úprava: Lovecká Petra (09.11.2012)
|
|
||
www.sciencedirect.com Poslední úprava: Lovecká Petra (09.11.2012)
|
|
||
Mikrobiologie, Biochemie I Poslední úprava: Lovecká Petra (09.11.2012)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0.1 | 2 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.3 | 7 | ||
Práce na individuálním projektu | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.1 | 30 | ||
3 / 3 | 81 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 10 |
Obhajoba individuálního projektu | 30 |
Zkouškový test | 30 |
Ústní zkouška | 30 |