PředmětyPředměty(verze: 963)
Předmět, akademický rok 2013/2014
  
Chemie a analytika sacharidů - N321005
Anglický název: Carbohydrate Chemistry and Analysis
Zajišťuje: Ústav sacharidů a cereálií (321)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2013 do 2015
Semestr: zimní
Body: zimní s.:3
E-Kredity: zimní s.:3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/0, Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Čopíková Jana prof. Ing. CSc.
Sinica Andrej doc. Mgr. Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Předmět se sestává z části Chemie sacharidů a z navazující části Analytika sacharidů. Přednášky jsou věnovány názvosloví cukrů, chování cukrů za různých fyzikálně-chemických podmínek a reakcím, které vedou ke vzniku důležitých derivátů. Do přednášek jsou zařazeny fyzikálně-chemické vlastnosti důležitých oligosacharidů, polysacharidů, cyklodextrinů, dendrimerů, výskyt a vlastnosti přírodních glykosidů. Analytická část je věnována metodám, které jsou používány k jejich stanovení jednotlivých mono a oligosacharidů a slouží ke sledování reakcí sacharidů, vzniku jejich derivátů a stanovení struktury polysacharidů.
Poslední úprava: Čopíková Jana (06.12.2012)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou umět:

Navrhnout soubor fyzikálně-chemických metod sloužící k vyčerpávající analýze mono- oligo- a polysacharidů

Navrnout reakce, které vedou k užitečným derivátům sacharidů a polysacharidů

Poslední úprava: Čopíková Jana (26.09.2013)
Literatura -

Základní (Z)

Čopíková J.: Chemie a analytika sacharidů. Skriptum VŠCHT, Praha, 1997, ISBN 80-7080-306-1.

Černý M., Trnka T., Buděšínský M.: Sacharidy. Edice Chemických listů ČSCH, 2010, ISBN 978-80-86238-81-4

Doplňková (D)

Názvosloví sacharidů, Edice chemických listů ČSCH, 2001, ISBN 80-86238-16-4

Ernst B., Hart G.W., Sinay P.: Carbohydrates in Chemistry and Biology, Part I. Chemistry of saccharides, Wiley, 2000,ISBN 3-527-29511-9

Poslední úprava: Čopíková Jana (18.07.2013)
Sylabus -

1. Definice, struktura a názvosloví sacharidů

2. Fyzikální a chemické vlastnosti sacharidů

3. Chování sacharidů v kyselém nebo alkalickém prostředí a termolýza

4. Oxidace a redukce sacharidů

5. Příprava a význam derivátů cukrů (chránicích skupin)

6. Důležité přírodní a syntetické glykosidy

7. Důležité monosacharidy a oligosacharidy a jejich chemické produkty

8. Tvorba a biologický význam polysacharidů

9. Příprava vzorků a důkaz sacharidů

10. Chemické metody stanovení sacharidů

11. Plynová a kapalinová chromatografie sacharidů. Gelová chromatografie oligo- a polysacharidů

12. Nutriční význam sacharidů a výpočet energetických hodnot potravin se zvýšeným obsahem cukrů.

13. Spektroskopické metody využívané při stanovení struktury polysacharidů

14. Termické a další fyzikální metody využívané při analýze struktury polysacharidů

Poslední úprava: Čopíková Jana (06.12.2012)
Studijní opory -

Články z databází SciFinder, Chemical Abstracts, Food, Science and Technology Abstracts

Poslední úprava: Čopíková Jana (26.09.2013)
Studijní prerekvizity -

Biochemie I, N320001

Organická chemie I, N110004

Poslední úprava: Čopíková Jana (26.09.2013)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Obhajoba individuálního projektu 0.2 5
Účast na přednáškách 1 28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi 0.4 10
Práce na individuálním projektu 0.5 14
Příprava na zkoušku a její absolvování 0.9 24
3 / 3 81 / 84
Hodnocení studenta
Forma Váha
Aktivní účast na výuce 30
Zkouškový test 50
Průběžné a zápočtové testy 20

 
VŠCHT Praha