|
|
|
||
Předmět pojednává o procesech výroby řepného a třtinového cukru
Poslední úprava: Kadlec Pavel (13.02.2006)
|
|
||
Studenti získají podrobné teoretické základy procesů technologie cukru Poslední úprava: Kadlec Pavel (14.11.2012)
|
|
||
Z:Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2009): Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin. Key Publishing Ostrava, 540 stran, ISBN 978-80-7418-051-4 Z:Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2012): Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. Key Publishing Ostrava, 565 stran, ISBN 978-80-7418-145-0 D:Asadi M. (2007): Beet-Sugar Handbook. Willey-Interscience a John Willey and Sons, Inc., Publication. 866 stran. ISBN 0-471-76347-0 D:Kadlec P., Bubník Z., Čopíková J., Hrušková M., Příhoda J., Bohačenko I. a Vydrová H. (2000): Technologie sacharidů, skripta VŠCHT Praha, ISBN 80-7080-400-9 D:Kadlec P. (editor) (2002): Technologie potravin I., skripta VŠCHT Praha, 300 stran.ISBN 80-7080-509-9 Poslední úprava: Kadlec Pavel (01.10.2013)
|
|
||
1. Úvod do technologie, cukrovarnické veličiny 2. Cukrovka - pěstování, škůdci, choroby, sklizeň, skladování 3. Inženýrské, chemické, biochemické a mikrobiologické procesy 4. Příjem, ukládka a čištění řepy, výroba řízků 5. Těžení šťávy, lisování a sušení řízků 6. Výroba vápna a CO2 . Čištění šťáv 7. Separace kalu, filtrace a sedimentace, membránové procesy 8. Zahřívání a odpařování šťáv 9. Krystalizace a odstřeďování cukrovin 10. Výrobní schéma surovárny, tepelné a vodní hospodářství 11. Rafinace cukru, výroba kléru, rafinérská schémata 12. Sušení, třídění, skladování a mletí cukru, výroba kostek 13. Výroba a rafinace třtinového cukru 14. Obchod cukru, cukr ve výživě, chemické zpracování cukru Poslední úprava: Kadlec Pavel (11.02.2008)
|
|
||
http://uchts.vscht.cz/materialy/eso/tc_sylabus.pdf Poslední úprava: Kadlec Pavel (01.10.2013)
|
|
||
Technologie potravin I, Chemické inženýrství I Poslední úprava: Kadlec Pavel (01.10.2013)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.6 | 17 | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1.5 | 42 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1 | 28 | ||
Práce na individuálním projektu | 1.5 | 42 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 0.9 | 25 | ||
Účast na seminářích | 1 | 28 | ||
7 / 7 | 196 / 196 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 20 |
Protokoly z individuálních projektů | 10 |
Zkouškový test | 50 |
Průběžné a zápočtové testy | 10 |
Ústní zkouška | 10 |