|
|
|
||
Přednášky seznámí studenty s historií, ekonomickým aspektem a legislativou cukrovinek. Budou popsány zdroje a vlastnosti základních surovin cukrovinkářského průmyslu. Předmět má dvě podstatné části, tj. výroba čokolády a výroba nečokoládových cukrovinek. Budou vysvětleny fyzikálně-chemické procesy probíhající během výroby cukrovinek. Během přednášek, případně seminářů, budou procvičovány výpočty: hmotnostní bilance, tepelná bilance při pražení kakaových bobů, tepelná bilance při odpařování cukerných roztoků za normálního tlaku a za sníženého tlaku, výpočet nutričních hodnot cukrovinkářských výrobků na základě výchozích receptur, apod.
Poslední úprava: Čopíková Jana (06.12.2012)
|
|
||
Studenti budou umět: Řídit procesy při výrobě čokolády a cukrovinek a řešit problémy vzniklé během procesů Poslední úprava: Čopíková Jana (06.12.2012)
|
|
||
Základní (Z) Čopíková J.: Technologie čokolády a cukrovinek. Skriptum VŠCHT Praha, 1999, ISBN 80-7080-365-7.
Doplňková (D) Minifie B.W.: Chocolate, Cocoa and Confectionery: Science and Technology, ISBN-0-8342-1301-X, 1999, Aspen Publishers, Inc. Emmanuel Ohene Afoakwa: Chocolate Science and Technology, ISBN-13: 978-1405199063, 2010, WileyBlackwell Poslední úprava: Čopíková Jana (18.07.2013)
|
|
||
1. Historie, ekonomika a legislativa čokolády a cukrovinek 2. Suroviny cukrovinkářského průmyslu - sacharidy 3. Suroviny cukrovinkářského průmyslu - kakaové boby, jádroviny, barviva, arómata, aj. 4. Základní a modifikované schéma výroby čokolády 5. Pražení, mletí, mísení, válcování a konšování čokolády - fyz.-chem. děje, zařízení 6. Temperace, formování a chlazení čokolády - fyz.-chem. děje a zařízení 7. Fyzikálně-chemické vlastnosti kakaového másla a jeho náhrad 8. Výroba kakaového prášku a polev na bázi kakaového prášku 9. Chemicko-inženýrské výpočty v technologii čokolády 10. Základy výroby nečokoládových cukrovinek- technologická zařízení 11. Chemicko-fyzikální vlastnosti cukerných roztoků a cukerných hmot, fázové přechody 12. Výroba kandytů a fondánu 13. Výroba ostatních nečokoládových cukrovinek 14. Chemicko-inženýrské výpočty v technologii cukrovinek. Výpočet energetické hodnoty na základě výchozích receptur a dějů probíhajícíh během výroby. Poslední úprava: Čopíková Jana (06.12.2012)
|
|
||
Vědecké a odborné články zahrnuté v databázích Food, Technology and Science Abstracts, SciFinder Poslední úprava: Čopíková Jana (06.12.2012)
|
|
||
Chemie potravin N323001 a Chemické inženýrství I N409002A Poslední úprava: Čopíková Jana (06.12.2012)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1.6 | 44 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
Účast na seminářích | 0.4 | 12 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 30 |
Obhajoba individuálního projektu | 10 |
Zkouškový test | 50 |
Průběžné a zápočtové testy | 10 |