PředmětyPředměty(verze: 963)
Předmět, akademický rok 2013/2014
  
Laboratoř oboru technologie sacharidů - N321012
Anglický název: Carbohydrate Technology: Laboratory
Zajišťuje: Ústav sacharidů a cereálií (321)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2013 do 2015
Semestr: zimní
Body: zimní s.:5
E-Kredity: zimní s.:5
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/7, KZ [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Čopíková Jana prof. Ing. CSc.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Seznámení se se základními laboratorními metodami a postupy oboru cukrovarnictví, cukrovinek a čokolády, škrobu a cereální chemie a technologie.
Poslední úprava: Čopíková Jana (23.09.2013)
Výstupy studia předmětu -

Laboratorní protokoly.

Poslední úprava: Čopíková Jana (23.09.2013)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -

Odevzdání laboratorních protokolů a složení závěrečného testu.

Poslední úprava: Čopíková Jana (23.09.2013)
Literatura -

Laboratorní návody

Poslední úprava: Čopíková Jana (23.09.2013)
Metody výuky -

Laboratorní práce.

Poslední úprava: Čopíková Jana (23.09.2013)
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků) -

Kontrola přípravy na laboratorní práci.

Poslední úprava: Čopíková Jana (23.09.2013)
Sylabus -

1. Rozbor rafinády, popel. polarizace, barevné látky, třídění

2. Stanovení kyseliny mléčné v surové šťávě

3. Rozbor cukrovky, sušina, cukernatost, popel, invert

4. Rozbor melasy, sacharizace, dvojí polarizace

5. Příprava fondánových cukrovinek a máčení čokoládou

6. Stanovení glukosy ve fondánu enzymovou metodou

7. Chromatografie cukrů ve fondánu pomocí TLC a HPLC

8. Reologický rozbor škrobového mazu

9. Sledování průběhu a bodu mazovatění škrobu

10. Stanovení mokrého lepku a škrobu B v pšeničné mouce

11. Farinografický rozbor moukyFarinografický rozbor mouky

12. Pekařský pokus s pšeničnou moukou včetně senzoriky

13. Rozbor mouky, vlhkost, amylograf, číslo poklesu

14. Rozbory obilného zrna a mlecí pokus

Poslední úprava: Čopíková Jana (23.09.2013)
Studijní opory -

Laboratorní návody

Poslední úprava: Čopíková Jana (23.09.2013)
Vstupní požadavky -

Ukončené Bc. studium.

Poslední úprava: Čopíková Jana (23.09.2013)
Studijní prerekvizity -

Laboratorní návody.

Poslední úprava: Čopíková Jana (23.09.2013)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi) 1 28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi 2 55
3 / 5 83 / 140
Hodnocení studenta
Forma Váha
Aktivní účast na výuce 50
Protokoly z laboratorních úloh (exkurzí nebo praxí) 50

 
VŠCHT Praha