PředmětyPředměty(verze: 963)
Předmět, akademický rok 2013/2014
  
Management jakosti v produkci potravin - N323032
Anglický název: Quality Management in Food Production
Zajišťuje: Ústav analýzy potravin a výživy (323)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2013 do 2014
Semestr: zimní
Body: zimní s.:3
E-Kredity: zimní s.:3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/0, Zk [HT]
Počet míst: 40 / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Další informace: http://web.vscht.cz/mikovak/html/management/
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc.
Míková Kamila doc. Ing. CSc.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Náplní předmětu jsou legislativní předpisy a požadavky k zajištění jakosti a bezpečnosti při výrobě potravin a postupy, jak tyto požadavky v reálné praxi dosáhnout.
Poslední úprava: Míková Kamila (13.11.2012)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou umět:

pracovat s evropskou i národní legislativou v oblasti jakosti a bezpečnosti potravin a poskytování informací spotřebiteli.

provádět analýzu rizika.

zásady správné hygienické a výrobní praxe.

systém kritických bodů (HACCP).

výrobní operace významné pro formulaci CCP a zajišťující jakost a bezpečnost potravin.

principy kontroly kvality potravin.

Poslední úprava: Míková Kamila (02.07.2013)
Literatura -

Z: Nenadál J., Noskievičová D., Petříková R., Plura J., Tošenovský J.: Moderní systémy řízení jakosti, Management Press, Praha, 1998, 80-85943-63-8

Z: Zákon č. 110 / 1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích v platném znění.

Z: Nařízení (ES) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům(konsolidovaná verze)

Z: Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin.

Z: Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin.

Z: Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu.

Z: Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 882/2004 ze dne 29. dubna 2004 o úředních kontrolách za účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a pravidel o zdraví zvířat a dobrých životních podmínkách zvířat.

D: Příručka pro provozovatele potravinářského podniku. Ministerstvo zemědělství ČR, Praha 2010

Poslední úprava: Kocourek Vladimír (01.07.2013)
Metody výuky

přednášky, materiály v power pointu

Poslední úprava: Míková Kamila (14.11.2012)
Sylabus -

1. Jakost potravin.Systémy řízení jakosti.

2. Základní povinnosti a odpovědnosti provozovatele potravinářského podniku; klamání spotřebitele, ochrana proti falšování.

3. Označování potravin; výpočet nutriční hodnoty.

4. Bezpečnost potravin. Zdroje kontaminace.

5. Mikrobiologické požadavky na potraviny a výrobu potravin

6. Ochrana proti činnosti mikroorganismů � principy. Potravinářské suroviny, jejich úchova a zpracování.

7. Základní výrobní operace a jejich vliv na jakost a zdravotní nezávadnost potravin I.

8. Základní výrobní operace a jejich vliv na jakost a zdravotní nezávadnost potravin II.

9. Přístup EU k zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin.

10. Systém kritických bodů (HACCP).

11. Správná výrobní a hygienická praxe. Hygienické požadavky na zemědělskou prvovýrobu, prodej a společné stravování.

12. Registrace a schvalování potravinářských podniků. Specifické požadavky na výrobu a kontrolu živočišných produktů.

13. Dohledatelnost. Audity.

14. Státní dozor.

Poslední úprava: SMIDOVAL (16.12.2012)
Studijní opory -

http://kocourev.bluefile.cz/management-jakosti-v-produkci-potravin/

http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm

http://www.codexalimentarius.org/

Poslední úprava: Kocourek Vladimír (06.10.2015)
Studijní prerekvizity -

Úvod do potravinářské legislativy, Mikrobiologie.

Poslední úprava: Kocourek Vladimír (02.07.2013)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Konzultace s vyučujícími 1 28
Účast na přednáškách 1 28
Příprava na zkoušku a její absolvování 1 28
3 / 3 84 / 84
Hodnocení studenta
Forma Váha
Aktivní účast na výuce 10
Ústní zkouška 90

 
VŠCHT Praha