|
|
|
||
Náplní předmětu jsou legislativní předpisy a požadavky k zajištění jakosti a bezpečnosti při výrobě potravin a postupy, jak tyto požadavky v reálné praxi dosáhnout.
Poslední úprava: Míková Kamila (13.11.2012)
|
|
||
Studenti budou umět: pracovat s evropskou i národní legislativou v oblasti jakosti a bezpečnosti potravin a poskytování informací spotřebiteli. provádět analýzu rizika. zásady správné hygienické a výrobní praxe. systém kritických bodů (HACCP). výrobní operace významné pro formulaci CCP a zajišťující jakost a bezpečnost potravin. principy kontroly kvality potravin. Poslední úprava: Míková Kamila (02.07.2013)
|
|
||
Z: Nenadál J., Noskievičová D., Petříková R., Plura J., Tošenovský J.: Moderní systémy řízení jakosti, Management Press, Praha, 1998, 80-85943-63-8 Z: Zákon č. 110 / 1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích v platném znění. Z: Nařízení (ES) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům(konsolidovaná verze) Z: Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin. Z: Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin. Z: Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu. Z: Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 882/2004 ze dne 29. dubna 2004 o úředních kontrolách za účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a pravidel o zdraví zvířat a dobrých životních podmínkách zvířat. D: Příručka pro provozovatele potravinářského podniku. Ministerstvo zemědělství ČR, Praha 2010
Poslední úprava: Kocourek Vladimír (01.07.2013)
|
|
||
přednášky, materiály v power pointu Poslední úprava: Míková Kamila (14.11.2012)
|
|
||
1. Jakost potravin.Systémy řízení jakosti. 2. Základní povinnosti a odpovědnosti provozovatele potravinářského podniku; klamání spotřebitele, ochrana proti falšování. 3. Označování potravin; výpočet nutriční hodnoty. 4. Bezpečnost potravin. Zdroje kontaminace. 5. Mikrobiologické požadavky na potraviny a výrobu potravin 6. Ochrana proti činnosti mikroorganismů � principy. Potravinářské suroviny, jejich úchova a zpracování. 7. Základní výrobní operace a jejich vliv na jakost a zdravotní nezávadnost potravin I. 8. Základní výrobní operace a jejich vliv na jakost a zdravotní nezávadnost potravin II. 9. Přístup EU k zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin. 10. Systém kritických bodů (HACCP). 11. Správná výrobní a hygienická praxe. Hygienické požadavky na zemědělskou prvovýrobu, prodej a společné stravování. 12. Registrace a schvalování potravinářských podniků. Specifické požadavky na výrobu a kontrolu živočišných produktů. 13. Dohledatelnost. Audity. 14. Státní dozor.
Poslední úprava: SMIDOVAL (16.12.2012)
|
|
||
http://kocourev.bluefile.cz/management-jakosti-v-produkci-potravin/ http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm http://www.codexalimentarius.org/ Poslední úprava: Kocourek Vladimír (06.10.2015)
|
|
||
Úvod do potravinářské legislativy, Mikrobiologie. Poslední úprava: Kocourek Vladimír (02.07.2013)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 1 | 28 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 10 |
Ústní zkouška | 90 |