|
|
|
||
Předmět je zaměřen na hlubší pochopení uplatnění jednotkových operací v technologii mléčných výrobků a jejich vliv na fyzikálně chemické změny a chemické a biochemické reakce probíhajících při zpracování a skladování mléčných surovin a výrobků. Dále zahrnuje potenciální využití moderních technologií umožňující výrobu nových funkčních potravin.
Poslední úprava: Štětina Jiří (06.11.2015)
|
|
||
Ústní zkouška. Poslední úprava: Štětina Jiří (06.11.2015)
|
|
||
Walstra P., Wouters J. T. M., Geurts T. J.: Dairy Science and Technology, CRC Press 2006 Fuquay J., Fox P.F., McSweeney P.L.H.: Encyclopedia of Dairy Science, Academic Press, London 2011 Poslední úprava: Štětina Jiří (06.11.2015)
|
|
||
Složení a vlastnosti mléka, základní procesy při zpracování mléka. Tradiční a nové technologie a druhy tekutých a fermentovaných mléčných výrobků, másel a bezvodého mléčného tuku, mražených krémů, sýrů, zahuštěných a sušených mléčných výrobků. Moderní výrobky založené na využití funkčních složek mléka, syrovátky a koncentrátů bílkovin. Poslední úprava: Štětina Jiří (06.11.2015)
|
|
||
Samostudium původních vědeckých pramenů. Poslední úprava: Štětina Jiří (06.11.2015)
|
|
||
Studenti budou umět: popsat a vysvětlit technologii mléčných výrobků a probíhající fyzikální změny a chemické reakce. Navrhnout modifikaci technologie při inovaci výroby a využití nových technologií při vývoji nových funkčních potravin. Poslední úprava: Štětina Jiří (06.11.2015)
|
|
||
Magisterský studijní program chemie, potravinářské chemie nebo potravinářské technologie. Poslední úprava: Štětina Jiří (06.11.2015)
|
|
||
Chemie potravin, fyzikální chemie, biochemie, mikrobiologie potravin, chemické inženýrství. Poslední úprava: Štětina Jiří (06.11.2015)
|