|
|
|
||
Jsou prezentovány principy a postupy kontroly potravin a krmiv praktikované v EU, zejména požadavky na odběry kontrolních
vzorků a na kompetence zkušební laboratoře. Jsou objasněny zásady pro vytvoření vzorkovacích plánů a
diskutovány nejčastější techniky a postupy odběru vzorků plodin, potravin a složek životního prostředí. Pozornost
je věnována validaci vzorkovacích postupů a relevantních zkušebních metod a odhadu nejistoty výsledků. Je objasněna
statistická přejímka a rozhodovací kritéria v návaznosti na řízení kvality a bezpečnosti potravin.
Poslední úprava: Kocourek Vladimír (28.02.2014)
|
|
||
Účast na výuce a konzultacích a závěrečná zkouška. Poslední úprava: Kocourek Vladimír (28.02.2014)
|
|
||
Velíšek, Hajšlová: Chemie potravin I,II, OSSIS Tábor, 2009. General Guidelines on sampling. Codex Alimentarius Standard (CAC/GL 50-2004). Principles for the use of sampling and testing in international Food Trade. Codex Alimentarius Standard (CAC/GL 83-2013). Poslední úprava: Kocourek Vladimír (28.02.2014)
|
|
||
1. Strategie pro volbu metod analýzy a odběru vzorků; typy vzorkování, reprezentativnost vzorku, vhodnost pro daný účel; 2. Vzorkovací plány a techniky vzorkování - volba a příprava procesu, kriteria pro výběr postupů a podmínek; 3. Vzorkovací zařízení, typy vzorkovačů, balení, ochrana a transport vzorků; redukce a homogenizace vzorků, laboratorní před-úprava a uchování vzorků. 4. Validace vzorkovacích postupů a analytických metod - principy a postupy. 5. Specifika vzorkování potravin, pokrmů, plodin a krmiv - podle charakteru matrice a požadavků na analýzu. 6. Postupy, techniky a požadavky na odběry a analýzy vzorků vody, půdy, ovzduší a odpadů; požadavky na měření prováděná v místě vzorkování 7. Interpretace výsledků laboratorního vyšetření vzorků ve vztahu k posuzovanému subjektu; dokumentování procesu analýzy a vzorkování. 8. Metody řízení kvality vzorkování (slepé / kontrolní vzorky, regulační diagramy, duplikáty, mezilaboratorní porovnání aj.) 9. Statistická přejímka, účinnost přejímacích plánů a přechodová pravidla. Poslední úprava: Kocourek Vladimír (28.02.2014)
|
|
||
http://web.vscht.cz/~kocourev/study.html Poslední úprava: Kocourek Vladimír (28.02.2014)
|
|
||
Studenti budou umět: 1. připravit a realizovat plány vzorkování pro potraviny a složky prostředí, 2. provést odhad nejistoty vzorkování, 3. navrhnout vhodný postup statistické přejímky a zhodnotit účinnost přejímacího plánu Poslední úprava: Kocourek Vladimír (28.02.2014)
|
|
||
Požaduje se znalost v přiměřeném rozsahu: Analytická chemie I (N402002) Analytická chemie II (N402004) Analýza potravin a přírodních produktů (N323035), Aplikovaná statistika (N413004). Poslední úprava: Kocourek Vladimír (28.02.2014)
|
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 30 |
Ústní zkouška | 70 |