Předmět je zaměřen na charakteristiku a legislativní vymezení potravin s funkčními vlastnostmi. Největší pozornost je věnována potravinám probiotickým, studenti se seznámí s podrobnou charakteristikou probiotických mikroorganismů (hlavně rodu Lactobacillus a Bifidobacterium), s kritérii jejich výběru, funkčními vlastnostmi a s jejich použitím v potravinářských technologiích. Dále bude studován vliv prebiotik na růst probiotických organismů, jejich vlastnosti, zdroje a použití v potravinách. Předmět je zaměřen rovněž na složení jednotlivých komodit (mléko, tuky a oleje, cereálie, ovoce a zelenina) v souvislosti s jejich vlivem na lidské zdraví.
Poslední úprava: Horáčková Šárka (05.08.2013)
The course focuses on characteristics and legislative definition of food with functional properties. Food with probiotic microorganisms will be studied in details. Students will get acquainted with properties of probiotic microorganisms (mainly Lactobacillus and Bifidobacterium spp.), criteria for their selection and their use in food technology. Furthermore,the properties and use of prebiotics in food industry together with their influence on growth of probiotic microorganisms will be followed.
Poslední úprava: Horáčková Šárka (05.08.2013)
Výstupy studia předmětu -
Studenti budou umět:
orientovat se v základních legislativních dokumentech o zdravotních a nutričních tvrzeních, biopotravinách a označování potravin
posuzovat funkční vlastnosti probiotických mikroorganismů, jejich bezpečnost
navrhnout použití probiotik v potravinářských technologiích včetně vhodného způsobu jejich stanovení
komunikovat s odborníky na výživu, zhodnotit mléko, tuky a oleje, cereálie, ovoce a zeleninu jako funkční potraviny.
Poslední úprava: Horáčková Šárka (06.08.2013)
Students will be able to:
have general knowledge of legislative regulation on health and nutrition claims, organic food and food labeling
evaluate the functional, safety and technological properties of probiotic microorganisms
design suitable method of their determination in food matrix
discuss the nutrition problems, evaluate milk, fat, cereals, fruit and vegetable as functional food
Poslední úprava: TAJ322 (03.01.2014)
Literatura -
Z: Lee Y. K., Salminen S.: Handbook of probiotics and prebiotics. Willey-Blackwell Publishing 2009. ISBN 978-0-4701-35440
D: Mozzi F., Raya R. R., Vignolo G. M.: Biotechnology of Lactic Acid Bacteria: Novel Applications. Willey-Blackwell Publishing 2010. ISBN 978-0-8138-1583
D: Farnworth E.R.: Handbook of Fermented Functional Foods. CRC Press 2008. ISBN 978-1-4200-5326-5
Poslední úprava: Horáčková Šárka (14.11.2014)
R: Lee Y. K., Salminen S.: Handbook of probiotics and prebiotics. Willey-Blackwell Publishing 2009. ISBN 978-0-4701-35440
A: Mozzi F., Raya R. R., Vignolo G. M.: Biotechnology of Lactic Acid Bacteria: Novel Applications. Willey-Blackwell Publishing 2010. ISBN 978-0-8138-1583
A: Farnworth E.R.: Handbook of Fermented Functional Foods. CRC Press 2008. ISBN 978-1-4200-5326-5
Poslední úprava: Horáčková Šárka (05.08.2013)
Sylabus -
1. Definice a historie funkčních potravin, související legislativa
2. Charakteristika mikrobioty lidského těla a její význam
3. Definice a kritéria pro probiotické mikroorganismy
4. Probiotika-charakteristika hlavních probiotických mikroorganismů ze skupiny BMK, komerční probiotické kmeny
5. Probiotika-charakteristika dalších probiotických mikroorganismů
6. Zdravotně a technologicky významné metabolity probiotických mikroorganismů
7. Zdravotní benefity probiotik, příklady zdravotních studií