|
|
|
||
Náplní předmětu jsou základní okruhy popisující chemické reakce významných složek potravinářských komodit, které probíhají při skladování, kulinárním a technologickém zpracování potravin, a které vedou ke změnám nutriční, senzorické a hygienicko-toxikologické jakosti.
Poslední úprava: Cejpek Karel (18.11.2012)
|
|
||
Studenti budou umět: Popsat reakčních mechanismy pro základní reakce živin a dalších složek potravin. Vyhodnotit informace o chemických a fyzikálních parametrech, které určují, jakým směrem a jak daleko reakce složek potravin probíhají, a jak rychle se uskutečňují. Navrhnout efektivní řízení průběhu reakcí významných v potravinářské praxi. Poslední úprava: Cejpek Karel (18.11.2012)
|
|
||
Z: Davídek J., Velíšek J., Pokorný J., Chemical Changes during Food Processing (Developments in Food Science 21), Elsevier, Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo, 1990, 0444988459. Z: Velíšek J., Hajšlová J., Chemie potravin, 3. vydání, OSSIS, Tábor, 2009, 9788086659176. D: Boekel, M.A.J.S. van, Kinetic Modeling of Reactions in Foods, CRC Press, Boca Raton-London-New York, 2009, 9781574446142. D: Červinka O. a kol.: Mechanismy organických reakcí, SNTL/Alfa, Praha, 1976, 0460576. D: McMurry J.: Organická chemie, VUT Brno, VŠCHT Praha, 2007, 9788021432918. D: Velíšek J, Cejpek K., Biosynthesis of Food Components, OSSIS, Tábor, 2008, 9788086659121. D: Wong, D.W.S., Mechanism and Theory in Food Chemistry, an AVI Book, Van Nostrand Reinhold, New York, 1989, 0442207530. Poslední úprava: TAJ323 (19.11.2012)
|
|
||
1. Reakce lipidů: volné radikály, ochranné mechanismy 2. Reakce lipidů: mechanismus oxidace singletovým a tripletovým kyslíkem 3. Reakce lipidů: mechanismus autooxidace, tvorba hydroperoxidů 4. Reakce lipidů: sekundární reakce hydroperoxidů 5. Reakce lipidů: termický rozklad, hydrolýza, senzorické a hygienické aspekty 6. Reakce sacharidů: reakce karbonylové skupiny a poloacetalového hydroxylu 7. Reakce sacharidů: isomerace, přesmyky, oxidace, aldolizace 8. Reakce sacharidů: reakce hydroxylových skupin 9. Maillardova reakce: vznik glykosylaminů a aminodeoxycukrů 10. Maillardova reakce: rozkladné produkty cukrů a jejich reakce 11. Reakce sacharidů: senzorické, nutriční a hygienické aspekty 12. Reakce proteinů: hydrolýza, oxidace, redukce, eliminační reakce 13. Reakce proteinů: reakce se složkami potravin 14. Reakce vitaminů při zpracování a skladování potravin Poslední úprava: SEK323 (09.09.2011)
|
|
||
http://mms02.vscht.cz/vyuka http://mms02.vscht.cz/ http://lib-c.vscht.cz/ http://www.sciencedirect.com/ http://mms02.vscht.cz/chemreakce Poslední úprava: Cejpek Karel (13.01.2015)
|
|
||
Chemie potravin, Organická chemie I Poslední úprava: TAJ323 (19.11.2012)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.1 | 2 | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0.1 | 2 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.7 | 20 | ||
Práce na individuálním projektu | 0.1 | 4 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 10 |
Obhajoba individuálního projektu | 10 |
Zkouškový test | 30 |
Průběžné a zápočtové testy | 50 |