|
|
|
||
V rámci předmětu kvalita potravinářských surovin budou posluchači seznámeni se základními kvalitativními
parametry jednotlivých potravinářských surovin a to jak rostlinnými, tak živočišnými. V případě rostlinných surovin
bude diskutována kvalita obilovin, pseudoobilovin, okopanin, cukrodárných plodin, olejnin, luštěnin a chmele.
Důraz bude ovšem kladen na kvalitu ovoce a zeleniny včetně posklizňové fyziologie a jednotlivých způsobů
skladování. Diskutována bude i problematika jednotlivých vad ovoce a zeleniny. V rámci studia surovin
živočišného původu (maso, vejce, mléko, med) budou diskutovány intravitální a vnější vlivy na kvalitu těchto
živočišných produktů. Pozornost bude také věnována otázkám zdraví a pohody zvířat. Posluchači budou také
seznámeni s vybranými legislativními požadavky a zemědělskými standardy.
Poslední úprava: PIPEKP (20.10.2015)
|
|
||
Studenti budou umět: • přehled o potravinářských surovinách rostlinného a živočišného původu • základního přehledu v oblasti produkce a bezpečnosti potravinářských surovin • schopnosti posuzovat kvalitu potravinářských surovin pro potravinářský průmysl • znalosti o zbožíznalství vybraných potravinářských suro Poslední úprava: PIPEKP (20.10.2015)
|
|
||
Petr J., Louda F.: Produkce potravinářských surovin, VŠCHT, Praha, 1998, ISBN 80-7080-332-0 Simeonovová J. et al.: Technologie drůbeže, vajec a minoritních živočišných produktů, MZLU v Brně, 2001, 80-7157-405-8 Prugar J. et al.: Kvalita rostlinných surovin, VÚPS, Praha, 2008, 978-80-86576-28-2 Pipek P.: Technologie masa I. 4.přepr. vydání, Kostelecké uzeniny. Praha 1995, 334 s. ISBN 80-7080-174-3
Poslední úprava: Rajchl Aleš (11.09.2023)
|
|
||
1. Význam a postavení zemědělství a potravinářského průmyslu 2. Spotřeba surovin, zajištění surovin - legislativní rámec 3. Faktory ovlivňující produkci rostlinných surovin 4. Ekologické aspekty zemědělské produkce 5. Produkce obilovin (včetně rýže, kukuřice a minoritních plodin) 6. Luskoviny, olejniny, brambory, cukrodárné plodiny 7. Vinná réva, chmel 8. Produkce ovoce a zeleniny 9. Principy skladování a přepravy rostlinných surovin 10. Užitkové vlastnosti hospodářských zvířat 11. Produkce vepřového masa, hovězího masa a mléka 12. Produkce drůbežího masa a vajec 13. Ryby a ostatní vodní živočichové 14. Hygienické aspekty produkce a skladování živočišných surovin
Obecný syllabus bude přizpůsoben charakteru doktorské práce Poslední úprava: PIPEKP (20.10.2015)
|